SOMBONG?

18/11/13




Assalamualaikum...


Perah punya perah otak dapatlah idea nak tulis pasal ni. Memandangkan dah tak ada apa sangat nak ditulis, rasa nak tulis pasal diri sendiri pulak rasanya. Boleh ken ken ken? :D


Pernah kena cop sombong dak? Aku banyak kali dah kena. Terluka iolls bila kata cenggitu tau. Aku tak pernahlah terniat walau sebesaq zarah pun nak menyombong tak tentu hala. Lagipun dapat dosa ja nak menyombong dengan orang ni. Tapi, mesti ada sebab jugak kenapa orang kata aku sombong kan? Dan aku pun ada sebab kenapa orang ingat aku sombong. Adil tak? Adil tak? Hihi.


Pertama, orang ingat aku sombong sebab muka aku serious dan jarang senyum dengan orang lain. Depa ingat aku sengaja buat-buat. Maaf. Muka aku memang serious sampai ada kawan aku gelar aku 'MS'. Aku tak tau lah apa dia MS tu sebenarnya tapi rasanya muka serious? muka sombong? Agaknya lah.. Kadang-kadang kalau aku senyum pun orang tak nampak. Panas tau dak lepastu orang tu tegoq 'senyumla sikit'. Bro, sis aku dah senyum, hang ja tak nampak. Sedih tau dak cenggini. :(


Secondly, aku tak banyak cakap kalau dengan orang yang tak rapat dengan aku. Ataupun kalau aku tak selesa dalam certain environment. So, aku diam. Aku tak pandai cakap and aku tak ramah. Bukan aku TAK NAK cakap dengan orang. Itulah dia. Dan aku segan nak cakap ataupun aku tak tau nak cakap apa. Banyak tak alasan? Aku betul ni. Tak tipu.


Satu lagi, satu lagi. Kadang-kadang kalau orang tegur ataupun senyum dekat aku. Kalau aku tak balas balik tu, kadang-kadang aku terkaku. Macam entah, tak tau nak balas macam mana. Kalau siapa pernah kena tu tau lah kot. Sorry.


So, itu saja. Kalau siapa-siapa rasanya macam spesies aku atau apa saja, bolehlah drop your comment belowww... Share-share story ke kan? :) 


41 comments:

  1. Biarlah apa orang nak kata. Kita ikut cara kita. Tapi, saya cadangkan awak lepasni, janganah segan tegur orang. Be peramah k :)

    Good Luck :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang rasa nak jadi ramah dengan orang tapi tak tau. tak pandai. hihi. >.<

      Delete
  2. sama la. dulu selalu orang cakap leen sombong tapi lepas bergaul dengan orang. dah tak dah :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi, baguslah tu. saya ni memang tak pandai nak bercakap. tapi klu dah lama-lama okeylah. nak mulakan dulu tu mmg tak lah.

      Delete
  3. sama..sebab muka nampak serius. huhu

    ReplyDelete
  4. biasalah 2 dik..hihihi....org ni snng nk judge kita...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah tu lah kan.. tak suka tak suka. >.<

      Delete
  5. samala,selalu orang kata sombong kalau tak kenal..bila dah kenal..haa..hambekk..hakhak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi.. barutau kita ni macam mana kan akak. mau ja org tu sakit jantung. :D

      Delete
  6. mcm sama jerrrr...mcm sama jerrrrr...huahuahuaaaa....
    cik pon cenggitu jugak..Sampai husb tegur bebalik suruh cik senyummmmmmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. kita bukan sengaja kan nak buat muka masam. terjadi sendiri.

      Delete
  7. Heheh penah2. Yg nombor due tu kte sme :) sya bkan peramah sgt pown. Klu dgn org xkenal or xrapat, die ckap berjela2 sya ckap sepatah. Agk kekok ngan org yg xrapat sgt :-|

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa, betul betul! sep sikit. awkward mengatasi segala-galanya. hahaha.

      Delete
  8. kalau laki kata sis sombong , sis x kesah . tapi kalau pompuan yg kata . yeah ! mmg ada somthng wrong dgn kita . hehehe . sis pun x suka nk tetiba ckp dgn org , tapi kalau org start ckp , sis pun pulun sekaki ckp sampai x terhenti , haaaa nak sngt ckp kan . haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis tak pa la, jenis suka and pandai cakap. kita ni apa pon tak boleh. haha. tu payah sikit tu.

      Delete
  9. sama ngan anne.. orang slalu ckp anne ni sombong sbb slalu bt muka serius.. kadang2 org tegur tp blur tak tau nak bg respon apa, terus diorang cop anne sombong.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak patut betul kan org anggap kita macam tu. kita tak sengaja pon.

      Delete
  10. waalaikumusalam .. sombong? selalu sangat kena. sebab saya nie pendiam sikit .. kihkihkih .. orang kbykannya tak pandai nak beza mana sombong mana pendiam -.- sad . hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lagi satu pasal. hihih. bila org salahtafsir sombong dengan pendiam. ish ish.

      Delete
  11. Haha. Standard la nii.. Yang kedua sama ngan Vee jugak. Vee susah nak bckp kalau tak kenal sgt + environment tak selesa. Ahakk ;) Tp kalau senyum Vee mmg gila ssenyum :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahhh~~ tengok muka sis vee pon tau dah yg sis ni mmg suka senyum. hihi. sweet lah sis vee senyum. :D

      Delete
  12. Niena ni sebijik perangai cam anak Umi yg no 2..si Angah..muka memang semulajadi masam..cam abah dia..dan kurang peramah..kalau orang yg tak biasa memang tak bercakaplah..malu2...Umi tegur jugak..tapi dah gitu caranya..susah...tp bila pikir sekali.. eloklah camtu..takde nak terlebih-lebih ramah..nak huhahuha..susah nak dipengaruhi orang yg camni tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi. tulah.. klu ramah sgt pon susah jugak. saya mmg bukan jenis huhahuha. tak reti. :D klu kwn dgn anak umi tak tau lah ya siapa yg buka mulut dulu.

      Delete
  13. sama dengan wan :O wan pon slalu gak kene cop sombong...sbb wan jenis tak banyak cakap...huhuhu nasip lha... we were born this way.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak wat guane kan. sabaq ja lah bila dah kena cop sombong tu tapi diri kita sendiri fhm lah yg kita tak ada niat langsung nak menyombong kan. senasib pulak kita.. :D

      Delete
  14. owh I pulak sentiasa senyum tersengih, so orang ingat friendly... actually tak, I tak reti nak mula perbualan, atau borak2 kosong. kat blog jer I banyak bebel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh, samalah. sy pon klu kat blog saja banyak bebel. :D

      Delete
  15. Replies
    1. ecece, tak ada lah. time saya serious ja depa kata saya MS. haha.

      Delete
  16. sama laa..aya pun kalau dengan orang yang x kenal jadi kaku.x cakap banyak. tp bila dah kenal mulut x reti nak senyap..hee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe. sy pun klu dah kenal, haa ambik mung nak sangat kita bercakap. >.<

      Delete
  17. eh kita samalah niena, tpi belum pernah dengar lagi orang panggil akak sombong, kalau adapun main-main jelah. tapi dalam hati diorang kita mana tau kan? kot-kot dalam hati diorang mengata kita ni sombonglah, itulah inilah :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa, yg dalam hati tu bedah 7 lapisan pon tak akan tau depa cakap apa kat kita kan. tapi tak apa lagilah klu dalam hati. kita tak terkesan pon. :)

      Delete
  18. We're in the same condition. Huhu.

    ReplyDelete
  19. sama la kita...saya pernah kena cop sombong dekat sekolah...budak2 kelas lain la ingat saya ni sombong...saya ni jenis muka serius sikit,jarang tersenyum..tu la kot antara sebab diorang ingat saya ni sombong,huhu... sebenarnya saya ni pendiam sikit,tapi bila dah kenal tu terserlah la kegilaan saya ni,haha :p

    ReplyDelete
  20. Akak x pernah plk dgr..lau ckp blkg mgkn ada kot..sama la akak jenis pemalu ckit..tp ada jgk ble akak senyum,,dia tgk sekali lalu je..tanpa bls senyumn..huhu..mcm tu sombong x..

    ReplyDelete
  21. Tak pe, Niena...

    Biarkan apa org nak kata, janji Niena jadi diri sendiri :)
    Hehehe.

    Cuma org yg rapat dgn Niena je, tahu yg Niena ni sebenarnya x sombong ^^

    ReplyDelete
  22. muka saya sombong bila tengah bergaduh dengan orang , and masa tengah PMS . walaupun hakikatnya saya peramah orang nya :3

    ReplyDelete
  23. Samala sy pon ramai ja yg tak rapat kata sy ni sombong. Kdg2 heran yg judge kita tu, mcm dia bagus sgt, ahaks.. sy pon biasa xkesah. Xada kena mengena sgt.. tp org tu dengki dgn kita sama kot.. kah2

    ReplyDelete
  24. Alaa...saya lagi la..muka ni kalau tngah rilec pon srs gile. Org pon takut nk tgur kot uhuhuu..da bnyk kali d cop smbg

    ReplyDelete

❤Tulis apa sahaja yang anda nak tulis. Hak menulis hak anda. Tapi andai ada yang tidak berkenan dek hati saya, akan didelete komennya ya... Setiap komen pasti akan saya baca dan maafkan saya kalau ada yang tak terbalas.. Jangan malu-malu untuk kongsikan pendapat anda ya, sayangs!❤