Bantahan.. Aku tak suka Adi Putra!!


Assalamualaikum..


Tahu tak novel Suami Aku Ustaz? Mesti tahu punya kan. Aku pun ada review novel tu. Novel tu best jugak okey. Haa kalau nak tengok aku review novel tu tekan SINI.


Mesti dah tahu kan novel ni nak diadaptasi kepada movie (tak silap aku). And.. pelakon dia Nora Danish sebagai Alisa and Adi Putra sebagai Ustaz Hafiz.







Mesti peminat Adi Putra tengah berasap kepala sebab aku bukan fan dia kan. Tak tak. Aku cuma tak suka dan rasa macam tak sesuai je Adi Putra jadi Ustaz Hafiz. Sebab Ustaz Hafiz tu muda lagi. Adi Putra macam... yeah. Just tak sesuai.


Mesti ada yang kata 'kau sebok apa. tak suka tak payah lah tengok.' Masalahnya aku nak tengok jugak cerita ni tapi aku tak suka Adi Putra. Cuba la ambik orang lain tak boleh ke. Nora pun aku dah tak berapa suka. Dulu aku suka dia masa cerita Puteri sekarang tidak lagi.


HAHAHAHA. Dah habis sesi bantahan yang tak akan dipandang ini. Apa sangat lah kan. Ini hanya pada pandangan aku saja. Kalau anda peminat Adi and Nora janganlah marah aku. Masing-masing ada pandangan sendiri kan? So.. okey bye.

Bestfriends!


Assalamualaikum..


Macam tahu tahu aje aku memang memerlukan idea sekarang sebab blog aku dah terasa lama benor tak berupdate. Dan idea datang tepat pada waktunya!


Tiba-tiba aku tergelak-gelak sorang dalam bilik air tadi. Teringat pulak dekat kawan-kawan baik aku dekat sekolah. Teringat lah benda yang lawak so aku gelak lah kan.


Kawan baik ni bukannya tiap-tiap hari akan bergelak sakan kan. Mesti selalu gaduh, kutuk-kutuk, perli-perli. Tapi, itu yang menyebabkan dia jadi makna kawan baik. Hehehe. Tapi azab kot siapa yang jadi kawan baik aku tu. Mulut aku dah la aduhai gila. @_@




Hah.. Ada sedikit kata-kata yang aku nak ucapkan untuk para kawan baik aku sekalian. Eyh?


Nadirah Hartini

Aku sedar gila aku selalu kutuk dia. Aku selalu marah dia tak tentu hala. Aku selalu buat muka kat dia. Tapi dia sangatlah cool. Aku kadang-kadang sengaja nak tengok macam mana dia marah. Tapi jarang benor and susah benor nak kasi dia marah. Pelik aku dengan dia ni. Ubat apa yang dia pakai sampai susah nak marah ni. Haha! She's special anyway!


Dia ni banyak nama panggilan yang aku reka khas untuk dia. Aku selalu sangat usik dia. Dia pulak melayan aje. Kesian hang eyh. Aku selalu kata kat dia blur sebab kadang-kadang dia suka berkhayal lepastu dia buat muka ketinggalan. Itu yang orang selalu kata kat dia 'start dah la blur dia...' Kesian hang! Anyway, Nadirah ni kawan yang paling aku rapat sebab dia macam air. Kalau dia sama perangainya macam aku memang perang ajelah. :P


Yasmin Nadira

She's cute and adorable. Selalu gak perang mulut dengan dia sebab dia suka cakap merapu. Lepastu aku usik dia kata 'hang ni suka cakap merapu. budak budak betoi!' Hikhik! Memang dia macam budak budak pon tapi seriously aku kata dia baik kot. Masa aku tak reti nak lukis masa waktu KH dia tolong bagitau macam mana padahal cikgu tak bagi. Sayang hang Yasmin!


Nurul Husna

Hah. Ini sorang lagi yang aku aiii rasa nak luku kepala dia! Haha! Sebab apa? Sebab dia ni suka perasan lepastu dia akan terkinja-kinja keseronokan bila ternampak orang yang dia suka. Aku selalu marah dia. Tapi kekadang aku melayan aje sebab nak buat macam mana kan dah nampak orang yang dia suka mestilah excited kan? Biarlah.. Dia ni pon mestilah special jugak kan. 





Btw, untuk my besties sekalian maafkan aku kalau aku selalu cakap ikut suka mulut aku aje kan. Nak buat macam mana kan? Terima je lah azabnya bila ada kawan yang macam aku ni. Suka mengusik, suka buat muka serious, suka marah-marah, and banyak banyak benda yang aku suka. Terima kasih sebab sudi melayan aku yang 'gila aduhai' ni. :) Aku harap hampa akan jadi kawan baik aku untuk selamanya. Tak akan tikam belakang aku. :')


Best friends are the people in life that make you laugh a little louder, smile a little brighter and live a little better

Novel 7 Hari Mencintaiku -SEDIH!-


Assalamualaikum..


Hehehe. Aku rindukan laptop acer aspire ku ini dan rindu sangattttt dengan blog yang sudah jarang-jarang kali dibukak ni. Kesian baby blog and baby lappy. Kenapa aku tinggalkan mereka berdua ni? Semenjak dah ada baby Xperia aku dah kurang perhatian pada dua baby ini. Kesian beliau. OKey, hari ni aku akan update pasal novel 7 Hari Mencintaiku.


Novel ni dah lama ada sebenarnya. Cuma, yalah masa novel ni keluar pun aku masih lagi membaca novel Ain Maisarah. Tapi tanpa Ain Maisarah, tak kenallah aku apa itu baca  novel. Hehe. Kan? Jadi, nak berkongsi lah apa pandangan aku tentang novel karya Siti Rosmizah ni..


SR Publication
Siti Rosmizah
S/M: RM 32.90
S/S: RM 35.90


SINOPSIS

Khuzairi, dalam diam mencintai gadis bernama Mia Adriana. Cinta pandang pertama menjadikan dia seorang perindu yang setia. Namun sifat angkuh dan sombong gadis ini menyebabkan Khuzairi tidak pernah walau sebesar hama jua menyimpan impian untuk memilikinya.

“Kau ni memang dasar jantan tak sedar diri tau. Kau memang saja nak cari pasal dengan aku kan? Hei Khuzairi kau dengar sini. Kau tu budak kampung yang tak sedar diri! Tapi ada hati nak kahwin dengan anak orang kaya! Sedar-sedarkanlah diri kau tu. Kau tak layak langsung nak berdamping dengan akulah. Kau nak aku bawak cermin ke suluhkan muka kau. Buat tak reti bahasalah pulak. Aku harap lepas ni kau akan ingat kata-kata aku ni sampai mati! So…apa kata kau berambus sekarang! Kau pergi balik jaga kambing-kambing kau sebab kat situ baru betul tempat kau!”

Aduhai! Angkuh sungguh kata-katanya. Bungkam seketika Khuzairi mendengarnya. Jauh di sudut hati dia mula bertanya, sampai bila dia mampu untuk terus menahan makian dan hinaan yang di lemparkan oleh gadis ini? Sudah lalikah telinganya? Sudah matikah perasaannya? Tidak ke dia kecewa? Tidakkah dia terluka? Khuzairi mengangguk perlahan.

“Ya, aku juga manusia biasa, aku ada hati dan perasaan, tapi aku tidak mampu untuk berbuat apa-apa, demi satu amanah aku harus menelannya, demi satu amanah aku harus terus bersabar….”

Amanah? Amanah siapa yang di genggam oleh Khuzairi itu, sehingga dia sanggup mengheret dirinya ke kancah derita?

Lupakah Mia Adriana, hidup ini bagaikan putaran roda, satu waktu keangkuhan dan kesombongan itu akan memamah dirinya sendiri. Berdoalah, di kala keinsafan menjelma nanti, cinta lelaki bernama Khuzairi ini belum terpadam lagi buat dirinya. Segalanya akan terungkai dalam novel setebal 1050 mukasurat ini.




Aku bagi pendapat dari segi keseluruhan novel ni dulu okey. Aku rasa sangat tak best bila Khuzairi dan Mia Adriana ni asyik main tarik tali. Kejap kejap rasa cinta dah nak ada kejap-kejap hilang nak tutup pintu hati apa bagai. Part ni amatlah menyakitkan hati ditambah lagi dengan perangai Mia yang sangatlah bongkak ya amat. Tapi aku suka part dia punya falling action. Rasa macam wah.. Semua perisa ada bila dah sampai pada part akhir. Kita boleh tengok kasih sayang yang diutamakan dalam tu.


Untuk watak Khuzairi, aku rasa malaikat apa dia ni. Kalau aku dapat laki macam dia jangankan 7 hari, 7hari 7 malam pun aku buat sujud syukur. Sebabnya, dia terlalulah baik. Mengalah aje dengan bininya. Itu pun aku tak suka perangai dia yang asyik asyik nak bagi muka dekat Mia. Geram pun ada dengan Khuzairi ni.


Watak Mia Adriana pulak, aku rasa macam kalau aku tak terajang muka kau memang tak sah sepanjang aku baca novel ni lah. Dia tersangatlah over. Bila dia bankrupt pun dia masih boleh berlagak nak mampos dia tu. Geram aku dengan dia. Tapi aku sangatlah sukakan dia bila dia dah insaf. Itu semestinya lah kan. Hehe..


Ini novel kedua yang buat aku menangis sampai bengkak mata merah muka. Hahaha. Jangan ingat budak 14 Tahun tak reti feeling bila baca novel okey? :D Memang akan rasa nak menangis aje baca novel ni. Anyway, novel dia bukanlah sepanjang masa kita akan sedih tapi semua rasa ada. Marah, geram, seronok, lucu, kecewa semunya lah. Semua terbuku sekali dalam novel ni.


Overall aku kasi 4.1/5 marks. Kalau aku belum tentu untuk menulis novel setebal ni. Tahniah untuk penulis Siti Rosmizah. Teruskan menulis karya dengan lebih mantap. :) Siapa-siapa yang pernah baca share lah sama pasal novel ni. Yang belum baca dan rasa nak baca bolehlah beli kalau murah hati dan bolehlah pinjam kat siapa siapa kalau sayang duit. Haa gitu. K bye.


Shopping buku lagi...


Assalamualaikum...


Aku sengaja rasa gedik nak cerita kat sini. Sebenarnya tak terfikir pun nak beli buku lagi untuk masa sekarang sebab baru je habis baca buku Bukan Kerana Aku Tak Cinta tu kan. Tapi, memandangkan abang aku murah hati kasi voucher RM100 dia kat aku, maka aku terima ajelah dengan terpaksarela. Haa kan? :P


Meh nak letak gambar.







Haa.. Aku grab je empat empat buah novel tu. Yang I love you stupid dengan 7 Hari Mencintaiku tu tebal. Jadi, memadai lah kan. Lagi dua tu biasa biasa je dia punya tebal. Aku pun tak tahu bila aku akan habiskan semua ni. Tak tahu lah macam mana nak luangkan masa untuk baby 4 buah ni dengan Lee Min Ho. Hahahaha!!


Nanti kalau ada kelapangan akan aku review novel novel ni semua. Sekarang tengah baca Bakal Isteriku Gangsternya! Aku suka novel yang ada kelainan sikit ni. Okey, dah bye.