Perkara-perkara Yang Dirindui di Sekolah Menengah

3/9/17






Assalamualaikum dan hai loves~!


Selamat menyambut hari raya Aidiladha semua walaupun mungkin agak terlewat? Hehe.. Tak mengapalah.. Jadi, seperti biasa aku nak cakap macam baru semalam tulis entry tentang JPJ. Tiba-tiba dah hampir empat bulan pun entry itu aku tulis. Maknanya, dah hampir empat bulan juga lah kan aku ada lesen? Tapi faktanya ialah aku masih takut takut nak bawa kereta sendiri. Siapa sama? Kita geng! XD 


Jadi, dalam entry JPJ itu jugak aku ada tulis tentang aku masuk matrik kan? Ya.. Aku dah masuk pun dan aku pun dah keluar dari matrik. Hehehe... Ada ceritanya sebenarnya. Tapi nantilah aku cerita ya. Sekarang ni aku sambung tingkatan enam dan maknanya aku masih lagi budak sekolah menengah. Hoho.. Tapi untuk pengetahuan sesiapa yang tak tahu, tingkatan enam sekarang tidak lagi beruniform sekolah dan dibenarkan bawa telefon bimbit. Best tak? Hmm.. Bagi aku, biasa sahaja. Mungkin ada la sedikit keistimewaan kan sebab tak perlu nak beli baju sekolah lagi.


Baiklah, cukup tentang itu. Jom cerita tentang 'Perkara-perkara Yang Dirindui di Sekolah Menengah'. Pelik ke? Sebab katanya aku masih lagi di sekolah menengah kan? Apa pasal nak rindu rindu lagi? Hehehe.. Sebenarnya aku nak cerita tentang perkara yang aku rindui di Sekolah Menengah Kebangsaan Kulim (SMKK). Sekolah yang SANGAT aku cintai. Sekarang ni aku di sekolah lain. T.T



Credit to owner


Jom aku senaraikan apa yang best waktu aku sekolah dulu yang lebih kepada di SMKK. Pasti akan ada juga yang sama macam perkara yang hampa rindukan di sekolah menengah dulu!


  •      Kawan-kawan

Kebanyakan orang mesti setuju tentang ini. Kawan-kawan memang sangat mainkan peranan penting tentang kenapa kita rindukan sekolah. Bagi aku, kawan-kawan di sekolah menengah lah yang paling best. Dalam situasi aku yang ada di sekolah menengah yang sama dari tingkatan satu hingga tingkatan lima, mestilah kawan-kawan aku di situ yang terbaik. Kita membesar bersama-sama. Kita belajar banyak perkara bersama-sama. Kita kongsi pengalaman bersama-sama. Kita jatuh dan bangun bersama-sama. Dan banyak lagi perkara yang kita kongsikan bersama. Mana mungkin kawan-kawan tak aku rindui? Memanglah pasti ada kekurangan kawan-kawan di mana-mana, tapi itu semua lumrah manusia..


  •      Suasana di sekolah
Bagi aku juga, suasana di sekolah lama aku sangat aku rindui. Tak dapat aku rasakan lagi di mana mana. Aku sangat rasai perbezaannya. Biasalah, bila kita habiskan waktu yang panjang di sesuatu tempat tu dan kita pindah ke tempat lain, pastinya akan rasa kelainannya kan? Tapi untuk aku, jiwa aku masih lagi tertinggal di SMKK. Huhu..


  •      Makanan di sekolah

Agak kelakar aku rasa bila aku rindu makanan di sekolah. Sampai asyik cerita dekat kawan-kawan betapa sedapnya makanan di sekolah aku dulu. XD Sebenarnya, bukanlah hidangan istimewa bagai di istana ponggg.. Makanan budak sekolah biase jah! Tapi bagi aku, sangat istimewa. Sangat sedap. Makanan di kantin: nasi putih+kuah gulai+kuah sambal+ayam goreng tepung= sedap gila weyh sek mung! Hahaha... Tak tahulah kenapa rasa sedap sangat nasi dengan ayam ni. Tapi ayam dia besar dan selalunya panas okey. Istimewa sedikit di situ.  Aduhai, teringat sampai sekarang sampai berpakat dengan bestfriend nak pergi one fine day, semata-mata nak makan nasi kantin. Wahaha.. Keropok lekor kantin pon best weyh! Makanan yang berkuah pun okay jugak cuma kadang sedap kadang tak sajalah.. Tapi kuah untuk nasi ni memang sentiasa sedap. Hehehe.. Kalau makanan di sekolah hampa dulu tak sedap, nasib hampa la.. Tapi makanan kat kantin sekolah aku sedap ja sampai teringkat sampai sekarang. :P


Peringatan: Masakan mak aku tetap di carta pertama. Sebab itu balik sekolah pon makan lagi. >.<


  •      Kelas

Semestinya aku sangat rindukan kelas aku. 1E, 2E, 3E, 4A dan 5A. Paling seronok masa di tingkatan 3E. Waktu tu paling rapat dengan kawan-kawan sebab bagi aku waktu itulah aku dah kenal perangai kawan-kawan. Waktu tingkatan tiga, tahun terakhir untuk sama-sama dari tingkatan satu. Sebabnya bila masuk tingkatan empat ada yang pindah dan tak sama kelas lagi.


Lagi satu kelas yang paling diingati semestinya 5A. Dapat merasa suasana kelas di tahun terakhir di SMKK. Walaupun masa awal awal tingkatan empat agak sukar dan rasa macam tak seronok sebab kelas pertama dan ramai yang pandai pandai, tak mainlah aku yang suam suam kuku ni kan. Uwargh, rasa down ja tau. Tapi bila dah tahun kedua di kelas yang sama, dengan majoritinya pelajar india, dapat rasa juga seronoknya. Mereka semua okay. Tak pernah nak menjatuhkan pelajar melayu ke apa. Tak pernah sombong walau ada beberapa pelajar yang confirm confirm straight A's.  Aku rasa sangat selesa dan bersyukur di kelas 5A.


Sebahagian daripada 5A. Hanya 9 orang pelajar melayu daripada 24 orang.


  • Pengalaman belajar dengan pelbagai cara cikgu

Aku rasa semua orang pon mesti ingat dengan cikgu-cikgu di sekolah menengah dulu kan? Kalau untuk aku, setiap cikgu pastinya berlainan cara mengajarnya. Semua tak sama. Kalau dulu, ada cikgu yang bila waktu dia saja semua orang mengantuk. Semua orang mengantuk okeyyy. Tapi yang bestnya cikgu ni tak pernah langsung bagi homework tapi result semua orang okey sahaja untuk subjek cikgu ni. Ada yang garangnya terkenal satu sekolah tapi nasib aku tak pernah buat hal dengan cikgu ni, jadi dia pon okey sahaja dengan aku. Hehehe.. Cikgu yang garang ni sebenarnya baik ja tapi janganlah cari masalah kan. Ada pula cikgu yang lembut sahaja, soft spoken tapi ada juga tegasnya. Ada yang lajuuuu ja. Ada yang bagi kerja banyakkkkk lepastu nak esok. Cikgu yang ini paling tak digemari dan digeruni oleh semua budak kelas aku. Haha..


Walau macam mana pun, mereka semua aku rindukan. Banyak sangat bantu murid-murid capai yang terbaik. Banyak sangat sumbang pengetahuan dan peringatan. Banyak sangat beri semangat untuk capai yang terbaik. Terima kasih, cikgu!



  • Pondok memori
Aku seorang sahaja kot yang sayang dan rindu sangat pondok ni. Aku sendiri yang namakan pondok tu pondok memori. Sebab apa? Sebabnya setiap kali balik sekolah, mesti duduk di situ sementara tunggu parents aku datang ambil. Aku tak perlu berdiri di luar, duduk ja bawah pondok dalam kawasan sekolah ni dah boleh nampak kereta parents aku sampai. Pondok ni pondok kecil kecil sahaja. Ada la dalam tiga atau empat pondok ni. Semua pondok-pondok ni pondok memori untuk aku. Ada sebab lain juga sebenarnya sebab apa pondok-pondok ni semua jadi pondok memori untuk aku. Hehehe.. Kawan baik aku mesti tahu kenapa. ;) 



****


Itulah antara perkara yang aku rindukan di sekolah menengah. Pengalaman yang tak mungkin aku dapat lupakan. Aku membesar di sekolah itu. Aku belajar banyak benda di sekolah itu. Aku kumpul seribu kenangan di situ. Walaupun baru hampir setahun tinggalkan SMKK, rasa rindu tu sangatlah kuat. Rasa macam jiwa aku tertinggal di sana. Kalau lalu depan sekolah, mesti nak tengok sampai lah hilang dari pandangan.


Kenapa aku tak sambung tingkatan enam di sekolah lama sahaja? Haaa.. Sebenarnya sekolah aku dulu ada ja tingkatan enam tapi semenjak sekolah di Padang Serai dah ditubuhkan, kebanyakan pelajar tingkatan enam di sekolah-sekolah Kulim dah dipindahkan ke sana sebab di situ pusat tingkatan enam. Andainya tingkatan enam masih ada di SMKK, semestinya aku tak akan ragu ragu untuk stay di situ walaupun bermakna akan duduk di situ selama enam tahun setengah. Aduhh.. Tapi itu semua tak akan terjadi.


Betul kata orang, hargai waktu sekolah menengah. Dulu, aku nak cepat cepat habis sekolah. Dulu, aku nak cepat cepat tinggalkan sekolah. Dulu, aku nak cepat cepat ucap selamat tinggal kepada sekolah. Dulu, aku nak cepat cepat habiskan lelahnya belajar. Tapi.. semua yang cepat cepat aku nak tinggalkan itulah yang sekarang cepat cepat aku rindukan. Belum 10 tahun, belum 100 tahun, dah rasa sangat rindu. Semua yang dilalui di sana, tak akan pernah sama dengan yang akan aku lalui nanti.


TERIMA KASIH SMK KULIM!



Love notes❤ Maaf kerana entry terlalu panjang. Biasalah, orang sedang rindu! ;) Hampa pulak rindu tak sekolah menengah? Marilah share apa yang hampa rindu di sekolah dulu?

Pengalaman Gagal Ujian JPJ 2 Kali. Selekoh Z Musuhku!

30/5/17





Assalamualaikum dan hai loves~!


Salam ramadhan al mubarak.. Ini ialah entri pertama aku untuk tahun 2017. Tak tahu lah kenapa mood berblog dah semakin nipis. Mungkin semakin tua kah? Anyway, perkembangan terbaru aku ialah aku akan masuk matrikulasi tak lama lagi. Sesiapa yang ada pengalaman belajar di matrik, jemputlah share sama ya?! ;)


Baiklah, sebenarnya nak sangat share tentang ini. Selalu aku dok baca orang punya pengalaman. Macam macam pengalaman ada. Terpegang lutut JPJ lah. JPJ sombong ya amat lah. JPJ gatai meghela lah. Kehkehkeh. Aku punya cerita pulak aku FAIL TEST JPJ DUA KALI. JPJ semua okay sahaja. Tak ada la sombong ke gatal ke apa. Tapi diri sendiri lah pulak yang bermasalahnya...


Ceritanya begini... Aku belajar macam biasa la kpp02 dan kpp03 ni.. Cikgu pon biasa ja. Ada la jugak masanya dia garang. Lapaq kot.. Tapi kalau orang tak biasa dengan dia mesti ingat dia lelaki Ganu terakhir uolls.. Lembut ja cakapnya. Amboih.. Aku duduk dengan dia lebih kurang 10 jam dah kenal la juga orangnya macam mana. Hahaha... Jadi, semuanya biasa biasa sahaja. Belajar macam biasa.


Test JPJ pertama


Di litar... RPK RSM? Lepas dengan jayanya. Lagipun, JPJ bukan nak dengar sangat. Bosan kan. Bukit? Lepas dengan jayanya. Di sini boleh buat dua kali percubaan. Tapi kalau JPJ di tempat aku ni, baik jugak ada yang dia bagi 3 kali percubaan. Tapi aku, lepas dengan jayanya dengan sekali percubaan sahaja. Selekoh S? Lulus. Parking sisi? Lulus. Tiga penjuru? Lulus. SELEKOH Z? GAGAL!


Masa first time JPJ ni aku tak la meratap sangat dengan kegagalan di Z ini. Aku buat lek ja siap dok salahkan kereta tau sebabnya orang sebelum aku pon fail Z guna kereta tu. Kereta berpuaka kataku. Haha.. Ada ke patut salahkan kereta. Lagi satu, tak berapa nak rasa kesedihannya sebab dua orang kawan aku datang nak bagi semangat. Depa dua lulus dah. Punya la depa dok tengok aku dari dalam kereta last last fail kat Z.


JPJ tanya aku, langgar benteng tak? Aku jawab tak tau. Hahaha.. Saja la. Jawapan selamat. Kot kot la dia nak bagi lulus kan. Tapi dok juge.. Jujur bekerja JPJ ini. Bagus bagus... >.<


Di jalanraya.... JPJ tu muka garang ya amat... Tapi aku buat biasa saja. Dok bayangkan macam cikgu dok ada sebelah. Masa tengah jalan tu aku dah rasa dah kereta macam berat tapi aku lupa sebenarnya masa tu gear berapa. Aku pon try nak tukar gear tapi dah rasa gear kat bawah. Pastu aku pon tak apalah biar saja lah. Lepastu JPJ tu gertak aku okay.. Dia tanya reti tukar gear tak. Kalau tak reti dia nak bawak balik kereta. Aku cepat cepat la tukar gear. Dan akhirnya....


LULUS dengan jayanya di jalanraya. Alhamdulillah. Markah 70..


Test JPJ kedua



Untuk test kali kedua ni aku tak buat pon kelas tambahan. Acah acah boleh lah uolls. Mak aku suruh aku buat kelas tambahan tapi ketegaq, konon boleh aih... Aku pon pergi la test.. Seperti biasa, semuanya lulus dengan jayanya tapi.... SELEKOH Z FAIL LAGI!!!!


Masa tu terlukanya hati, Allah sahaja yang tahu. Tambah-tambah terluka bila result UPU keluar sehari sebelum test JPJ. UPU tak lepas. JPJ pon tak lepas. Wahaha... Aku tak boleh move on tau.. Lamaaa... Hati tu rasa nak merajukkk ja tak mau ambik dah. Nanti nanti lah dok ingat nak ambik. Tapi fikir fikir rugi lesen L aku pulak. Baru ja renew nanti nak renew lagi. Jadi, tak apalah. Nak ambik dua minggu dari hari kejadian pulak lah...


Masa nak ambik borang tu hati dah berdarah darah dah. JPJ siap tanya haritu fail kat mana. Padahal orang yang sama masa aku test JPJ kali pertama tu. Aku pon jawab sajalah. Dia tanya lagi kenapa tak berhenti kat Z tadi? Aku diammm ja.. Hati dah berdarah uolls. Tak ingin nak cakap banyak. Bila dia dah selesai bertanya aku pon cepat cepat ucap terima kasih dan blah! Sedihnya....


Aku sedih bukan sebab apa. Sebabnya satu sahaja. Sebab kena susahkan mak aku berkali kali. Kesian sangat mak aku banyak habiskan duit semata-mata nak dapatkan lesen aku ja. Maaf mak.. T.T


Test JPJ ketiga


Kali ni nak dengar cakap mak! Nak dengar cakap cikgu! Nak buat kelas tambahan! Tak nak mengata cikgu! XD Baiklah.. semalam buat kelas tambahan. Cikgu tu duduk bawah pokok dok tengok sahaja. Aku buat sajalah latihan tambahan berbekalkan ilmu yang ada daripada cikgu cikgu sebelum ni. Boleh pulak buat selekoh Z ni.. Amboi amboi amboi...  Mak ayah aku perhati ja dari luar. Tak apalah. Perhatilah.. Asalkan keredhaan mereka berdua tu ada pada aku. Tak gitu?


Jadi, hari ini.. Berbekalkan ketabahan hati dan tawakkal kepada Allah.. Aku pon pergi lah test JPJ dengan kawan aku ni. Kawan aku ni pulak dia fail jalanraya dua kali. Aku fail litar dua kali. Eloklah kami berdua. Sehati sejiwa kawan dari tingkatan satu. Hihi..


RPK RSM buat lah macam biasa. Terus buat bahagian enjin dan RSM sebab JPJ tak mahu buang masa agaknya. Lagipun aku ulangan ja. Bukit? Lulus dengan jayanya dengan sekali percubaan. Selekoh S? Tiada masalah. Berhati-hati sahaja. Side parking? Lulus macam biasa. Tiga penjuru? Lulus juga. Kereta senget sikit tu biasa. JPJ tu kata dia suka senget senget tu. Haha. Asalkan tak langgar garisan kuning sudah... SELEKOH Z yang dimusuhi dan digeruni? Selekoh berpuaka?

Akhirnya... Berkat bulan puasa dan doa mak ayah dan semua, aku LULUS DENGAN JAYANYA.... ALHAMDULILLAH... Nak menangis tak percaya lulus selekoh berpuaka ituuhhh... Dua kali gagal di situ. Selekoh Z sangat bencikan aku. Cuma semalam aku cuba tackle dia, dia pon nampaknya dah jinak dengan aku. Kekeke... Cuma tadi mati enjin. Tapi tak fail sebab mati enjin bukan kesalahan mandatori ya.. Jangan langgar benteng sahaja. Nak undur ke nak berhenti ke, BOLEH!


***


Jadi, itulah dia sedikit sebanyak pengalaman FAIL TEST JPJ DUA KALI. Hati bagai dikoyak rabak bila fail. Sedih weyh! Semua orang macam tak percaya okay aku fail test JPJ di litar sampai dua kali.. Tadi iolls kelentong mak iolls.. Mak aku percaya aku fail. Bila mak dah datang ambik, bagi sticker P dekat dia. Punya la dia terkejut. Haha.. Terima kasih mak. Siapalah aku tanpa doa mu. Sobs... Cikgu cikgu memandu pon.. Siapalah aku tanpamu semua. Walaupun ada jugak la rasa rasa tak puas hati tu, tapi janganlah nak kutuk kutuk cikgu sangat ya.. Aku berpakat dengan kawan aku ni, jangan dok kutuk cikgu wey. Sayang cikgu wey. Hahaha.. Akhirnya, kami berdua pon lulus dengan jayanya untuk kali ketiga ini...


Kesimpulannya, kalau dah fail banyak kali tu lepastu rasa tak pandai ke kan.. Buatlah kelas tambahan. Sebelum aku test JPJ kali pertama tu ada cikgu tu dah suruh buat kelas tambahan tapi ketegaq lagu tu la... Tu yang fail tu. Kuncinya, dengar cakap cikgu. Jangan kutuk kutuk cikgu sangat. Dengar cakap mak ayah. Percaya Allah akan bagi jugak. Jangan putus asa cepat sangat. Aku pon dah rasa dah perasaan tak mau buat dah. Kecewa. Luka. Tapi, ingatlah.. Allah pasti akan bagi jugak pada waktu yang tepat. Bukan dia tak mahu bagi, cuma belum masanya untuk kita lagi. Kita belum tiba di zon masa kita lagi. Zon masa kita semua berbeza-beza. Bukannya orang lain Allah bagi, kita Allah tak bagi. Bukan begitu. Allah tahu apa dan bila yang terbaik untuk kita. Percaya pada Dia, bergantung harap hanya pada Dia. InsyaAllah, Dia pasti bantu!


Credit: Google

Beginilah selekoh Z yang berpuaka ituh... Sekian lama bermusuh, akhirnya berjaya juga.. Alhamdulillah.. Kalau yang ambil lesen tahun sebelum sebelum ni, selekoh Z ni belum ada. Tapi sekarang dah tambah ya.. RPK, RSM, Selekoh S dan selekoh Z.


SIAPA SIAPA YANG PERNAH FAIL JUGAK TU, MARI LA SHARE PENGALAMAN HAMPA PULAK KAT BAWAH NI. SIAPA FAIL Z? JOM GENG DENGAN AKU! XD