Post Gambar. Bahagiakah?

7/11/13




Assalamualaikum..


Aku panas. Serious aku tengah panas. Panas kat hati ni. Aircond yang 21 celcius tak mampu sejuk dan tenangkan hati aku. Over ar aku kan. Abaikan ayat-ayat tu. Sebenaqnya aku nak habaq yang aku ada banyak sangat benda nak cerita tapi aku nak cerita yang ni dulu memandangkan benda ni selalu kita buat dak?


Aku yakin hampa, awak, hang, kau, kak, adik, bro and sesiapa sahaja suka tangkap gambaq. Betul tak? Kalau tak betul, tak apa. Kita geng. Seriously aku tak letak gambar di facebook. Kat blog ni pun hanya untuk orang kenal siapa aku sahaja. Bukan untuk tujuan lain.


Tadi aku ada terbaca pasal page yang ada berpuluh-puluh (mungkin atau mungkin lebih) gambar aweks and siap letak gred lagi derr.. Aku tak kata kita tak boleh upload tapi berhati-hati lah. Bukan sekali dua kita baca orang ambil gambar kita and letak di page-page tak senonoh and boleh edit.


Pada pemerhatian aku, gambar yang ada kat page tu yang banyak is perempuan seksi and perempuan seksi bertudung. Nampak tak? Suka ke kita bila upload gambar tapi tiba-tiba ada kat page lain and orang dok comment macam-macam lepastu pandang gambaq kita dengan segala perasaan. Kannn???


"Aku tak cantik. Tak apa lah aku nak post kat internet." Cantik atau tidak, jujur aku cakap yang depa tak kira hang cantik atau tidak. Aku tengok kat page tu makcik jual pisang pun diupload kat situ. Punca? Nampak aurat.


Beberapa perkara sahaja sebenarnya. Tutup aurat betul-betul. No baju sendat nampak bentuk, no tudung singkat nampak dada, no baju jarang and nipis. Berhias dan bersolek jangan berlebihan. No duckface. No muka menggoda. No makeup tebal 10 inci. Jangan nak posing lebih-lebih. Hampa boleh buat semua ni kalau hampa nak gambar hampa terpampang kat mana-mana page yang tak bertanggungjawab. Serious sakit hati tengok page tu. Kesian dekat owner gambar.


NAHH, untuk hampa. Tapi, untuk aku jugak. K, -.-




40 comments:

  1. setiap orang ada tujuan mereka tersendiri, tapi harap tujuan tu positive laa :)

    ReplyDelete
  2. jarang upload gmbr kat fb. hehe.

    ReplyDelete
  3. setuju, setuju. dunia internet sekarang cukup bahaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah pasal. takut jugak kadang2. >.<

      Delete
  4. betul tu dear..jgn panas2 k...heee....bnykkan minum air spya cpt sejuk..hhuuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah2. hihi, minum air itu penting. :D

      Delete
  5. tulah..semua org kne alert dgn perkara ni...

    ReplyDelete
  6. betul tu...kadang-kadang malu tengok gambar-gambar tu...

    ReplyDelete
  7. sekali kita mengaibkan orang..10 kali keaiban kita akan terbuka kelak..nauzubillah :)

    ReplyDelete
  8. akak suka upload gambar tapi kena hati2 jugak la kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya kena berhati2. org yg berniat jahat ni dia tak kira.

      Delete
  9. Syabas Niena syg kerana punya perasaan dan sikap berhati2 macam tu. Kak Ida pun tak suka gak post gambar2 kat fb...tp bukan lah sampai takde langsung...ada juga lah. Sampai ada satu hari tu kak ida masukkan gambar akak dalam wad hospital dan tak pakai dulu, ada sorang kawan akak ni perihatin sangat dan suruh akak delete gambar tu. Akak rasa bertuah sgt kerana dpt kawan macam tu kerana sering mengingatkan akak yang senitiasa alpa ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah punya kawan macam tu supaya kita tak terlupa. :)

      Delete
  10. Kadang=kadang gambar ini ada kesan negatifnya juga.,

    ReplyDelete
  11. Page tu memang mencerminkan kebiasaan pandangan kebanyakan lelaki terhadap wanita. Cuma perempuan masih ramai lagi yang tak sedar tentang habit lelaki ni. Walaupun, pada pandangan wanita, posing gambar tu hanyalah perkara biasa sahaja, tetapi pandangan lelaki yang miang ini, berlainan pula. Apa sahaja yang ada pada tubuh wanita adalah penyedap untuk nafsu mereka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hah tu lah. minta2 dijauhkan daripada pandangan tu.

      Delete
  12. Btul tu..biar sopan..x tutup aurat lau mati..dosa brpnjangan setiap kali org melihatnya..so hati2..tp serius ckp akak suke tgk muka adik..sedap mata memandang. Sweet n cool je..hihii x tpu

    ReplyDelete
    Replies
    1. aih kak atin. bikin malu saja. muka kak atin lagi sweet. suka gak tengok. :D ihihi

      Delete
  13. Ehehe. Skrg rasa nak delete semua gambar kat FB pulak, walaupun semuanya gambar okay2 belaka. Ahaks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, tak mengapa lah. kalau okey2 tu tak apa. yg berlebihan tu jangan. :)

      Delete
  14. no caption macam cantik jerrrrr...mcm comel jerrrr..hahahhaa...
    Seb baik cik ne tak bape suke nak bergambar..hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa tu betul cik. klu tengok comment kat video dia, mcm2 ada. samalah kita ya. ambil pun sekali sekala saja. :)

      Delete
  15. Waa terbaik post ni :)
    Tak sangka awak yang baru 14 tahun dah boleh tulis macam ni :)
    Akak dulu 14 tahun tahu bukak microsoft word ja, blog pun takda. Ekekekeke :3

    Ehem ehemm, sama la kita orang Kedah jugak :D

    Harapnya, semoga orang yang masih dedahkan aurat, atau tak tutup aurat dengan sempurna akan terbuka hati untuk berubah ke arah yang lebih baik lepasni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi, terima kasih. ouh Kedah juga ya. geng lah ni. ya, insyaAllah, amin.. :)

      Delete
  16. Tiada mslhnya sbnyra jika gambar itu tidak keterlaluan, tidak mengaibkan dan tidak bertentengan dgn batas2 agama. Jika bepegang kpd pendapat yg keras, hukum mengambil gambarpun haram

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya tiada masalah tetapi kena letakkan garis panduan bila bergambar. takut org yg memandang tu. :)

      Delete
  17. Replies
    1. ehe, geram dengan admin page tu. suka hati dia saja. ish ish.

      Delete
  18. salam..tq sudi komen entry sy y xseberapa :-)...dlm hidup kita ni..nak buat ape pun terpulang..tapi fikir baik buruknye..pahala dosanya..semuanya bergantung pd diri sendiri..mahu pilih jln baik @ sebaliknya..._...done follow

    ReplyDelete
  19. jarang upload gmbr sendiri hehe.. nice entry :)

    ReplyDelete
  20. hemm.. betul tu.. entah apa kena depa nak sangat tayang semua tu

    ReplyDelete

❤Tulis apa sahaja yang anda nak tulis. Hak menulis hak anda. Tapi andai ada yang tidak berkenan dek hati saya, akan didelete komennya ya... Setiap komen pasti akan saya baca dan maafkan saya kalau ada yang tak terbalas.. Jangan malu-malu untuk kongsikan pendapat anda ya, sayangs!❤