Pengalaman Gagal Ujian JPJ 2 Kali. Selekoh Z Musuhku!

30/5/17





Assalamualaikum dan hai loves~!


Salam ramadhan al mubarak.. Ini ialah entri pertama aku untuk tahun 2017. Tak tahu lah kenapa mood berblog dah semakin nipis. Mungkin semakin tua kah? Anyway, perkembangan terbaru aku ialah aku akan masuk matrikulasi tak lama lagi. Sesiapa yang ada pengalaman belajar di matrik, jemputlah share sama ya?! ;)


Baiklah, sebenarnya nak sangat share tentang ini. Selalu aku dok baca orang punya pengalaman. Macam macam pengalaman ada. Terpegang lutut JPJ lah. JPJ sombong ya amat lah. JPJ gatai meghela lah. Kehkehkeh. Aku punya cerita pulak aku FAIL TEST JPJ DUA KALI. JPJ semua okay sahaja. Tak ada la sombong ke gatal ke apa. Tapi diri sendiri lah pulak yang bermasalahnya...


Ceritanya begini... Aku belajar macam biasa la kpp02 dan kpp03 ni.. Cikgu pon biasa ja. Ada la jugak masanya dia garang. Lapaq kot.. Tapi kalau orang tak biasa dengan dia mesti ingat dia lelaki Ganu terakhir uolls.. Lembut ja cakapnya. Amboih.. Aku duduk dengan dia lebih kurang 10 jam dah kenal la juga orangnya macam mana. Hahaha... Jadi, semuanya biasa biasa sahaja. Belajar macam biasa.


Test JPJ pertama


Di litar... RPK RSM? Lepas dengan jayanya. Lagipun, JPJ bukan nak dengar sangat. Bosan kan. Bukit? Lepas dengan jayanya. Di sini boleh buat dua kali percubaan. Tapi kalau JPJ di tempat aku ni, baik jugak ada yang dia bagi 3 kali percubaan. Tapi aku, lepas dengan jayanya dengan sekali percubaan sahaja. Selekoh S? Lulus. Parking sisi? Lulus. Tiga penjuru? Lulus. SELEKOH Z? GAGAL!


Masa first time JPJ ni aku tak la meratap sangat dengan kegagalan di Z ini. Aku buat lek ja siap dok salahkan kereta tau sebabnya orang sebelum aku pon fail Z guna kereta tu. Kereta berpuaka kataku. Haha.. Ada ke patut salahkan kereta. Lagi satu, tak berapa nak rasa kesedihannya sebab dua orang kawan aku datang nak bagi semangat. Depa dua lulus dah. Punya la depa dok tengok aku dari dalam kereta last last fail kat Z.


JPJ tanya aku, langgar benteng tak? Aku jawab tak tau. Hahaha.. Saja la. Jawapan selamat. Kot kot la dia nak bagi lulus kan. Tapi dok juge.. Jujur bekerja JPJ ini. Bagus bagus... >.<


Di jalanraya.... JPJ tu muka garang ya amat... Tapi aku buat biasa saja. Dok bayangkan macam cikgu dok ada sebelah. Masa tengah jalan tu aku dah rasa dah kereta macam berat tapi aku lupa sebenarnya masa tu gear berapa. Aku pon try nak tukar gear tapi dah rasa gear kat bawah. Pastu aku pon tak apalah biar saja lah. Lepastu JPJ tu gertak aku okay.. Dia tanya reti tukar gear tak. Kalau tak reti dia nak bawak balik kereta. Aku cepat cepat la tukar gear. Dan akhirnya....


LULUS dengan jayanya di jalanraya. Alhamdulillah. Markah 70..


Test JPJ kedua



Untuk test kali kedua ni aku tak buat pon kelas tambahan. Acah acah boleh lah uolls. Mak aku suruh aku buat kelas tambahan tapi ketegaq, konon boleh aih... Aku pon pergi la test.. Seperti biasa, semuanya lulus dengan jayanya tapi.... SELEKOH Z FAIL LAGI!!!!


Masa tu terlukanya hati, Allah sahaja yang tahu. Tambah-tambah terluka bila result UPU keluar sehari sebelum test JPJ. UPU tak lepas. JPJ pon tak lepas. Wahaha... Aku tak boleh move on tau.. Lamaaa... Hati tu rasa nak merajukkk ja tak mau ambik dah. Nanti nanti lah dok ingat nak ambik. Tapi fikir fikir rugi lesen L aku pulak. Baru ja renew nanti nak renew lagi. Jadi, tak apalah. Nak ambik dua minggu dari hari kejadian pulak lah...


Masa nak ambik borang tu hati dah berdarah darah dah. JPJ siap tanya haritu fail kat mana. Padahal orang yang sama masa aku test JPJ kali pertama tu. Aku pon jawab sajalah. Dia tanya lagi kenapa tak berhenti kat Z tadi? Aku diammm ja.. Hati dah berdarah uolls. Tak ingin nak cakap banyak. Bila dia dah selesai bertanya aku pon cepat cepat ucap terima kasih dan blah! Sedihnya....


Aku sedih bukan sebab apa. Sebabnya satu sahaja. Sebab kena susahkan mak aku berkali kali. Kesian sangat mak aku banyak habiskan duit semata-mata nak dapatkan lesen aku ja. Maaf mak.. T.T


Test JPJ ketiga


Kali ni nak dengar cakap mak! Nak dengar cakap cikgu! Nak buat kelas tambahan! Tak nak mengata cikgu! XD Baiklah.. semalam buat kelas tambahan. Cikgu tu duduk bawah pokok dok tengok sahaja. Aku buat sajalah latihan tambahan berbekalkan ilmu yang ada daripada cikgu cikgu sebelum ni. Boleh pulak buat selekoh Z ni.. Amboi amboi amboi...  Mak ayah aku perhati ja dari luar. Tak apalah. Perhatilah.. Asalkan keredhaan mereka berdua tu ada pada aku. Tak gitu?


Jadi, hari ini.. Berbekalkan ketabahan hati dan tawakkal kepada Allah.. Aku pon pergi lah test JPJ dengan kawan aku ni. Kawan aku ni pulak dia fail jalanraya dua kali. Aku fail litar dua kali. Eloklah kami berdua. Sehati sejiwa kawan dari tingkatan satu. Hihi..


RPK RSM buat lah macam biasa. Terus buat bahagian enjin dan RSM sebab JPJ tak mahu buang masa agaknya. Lagipun aku ulangan ja. Bukit? Lulus dengan jayanya dengan sekali percubaan. Selekoh S? Tiada masalah. Berhati-hati sahaja. Side parking? Lulus macam biasa. Tiga penjuru? Lulus juga. Kereta senget sikit tu biasa. JPJ tu kata dia suka senget senget tu. Haha. Asalkan tak langgar garisan kuning sudah... SELEKOH Z yang dimusuhi dan digeruni? Selekoh berpuaka?

Akhirnya... Berkat bulan puasa dan doa mak ayah dan semua, aku LULUS DENGAN JAYANYA.... ALHAMDULILLAH... Nak menangis tak percaya lulus selekoh berpuaka ituuhhh... Dua kali gagal di situ. Selekoh Z sangat bencikan aku. Cuma semalam aku cuba tackle dia, dia pon nampaknya dah jinak dengan aku. Kekeke... Cuma tadi mati enjin. Tapi tak fail sebab mati enjin bukan kesalahan mandatori ya.. Jangan langgar benteng sahaja. Nak undur ke nak berhenti ke, BOLEH!


***


Jadi, itulah dia sedikit sebanyak pengalaman FAIL TEST JPJ DUA KALI. Hati bagai dikoyak rabak bila fail. Sedih weyh! Semua orang macam tak percaya okay aku fail test JPJ di litar sampai dua kali.. Tadi iolls kelentong mak iolls.. Mak aku percaya aku fail. Bila mak dah datang ambik, bagi sticker P dekat dia. Punya la dia terkejut. Haha.. Terima kasih mak. Siapalah aku tanpa doa mu. Sobs... Cikgu cikgu memandu pon.. Siapalah aku tanpamu semua. Walaupun ada jugak la rasa rasa tak puas hati tu, tapi janganlah nak kutuk kutuk cikgu sangat ya.. Aku berpakat dengan kawan aku ni, jangan dok kutuk cikgu wey. Sayang cikgu wey. Hahaha.. Akhirnya, kami berdua pon lulus dengan jayanya untuk kali ketiga ini...


Kesimpulannya, kalau dah fail banyak kali tu lepastu rasa tak pandai ke kan.. Buatlah kelas tambahan. Sebelum aku test JPJ kali pertama tu ada cikgu tu dah suruh buat kelas tambahan tapi ketegaq lagu tu la... Tu yang fail tu. Kuncinya, dengar cakap cikgu. Jangan kutuk kutuk cikgu sangat. Dengar cakap mak ayah. Percaya Allah akan bagi jugak. Jangan putus asa cepat sangat. Aku pon dah rasa dah perasaan tak mau buat dah. Kecewa. Luka. Tapi, ingatlah.. Allah pasti akan bagi jugak pada waktu yang tepat. Bukan dia tak mahu bagi, cuma belum masanya untuk kita lagi. Kita belum tiba di zon masa kita lagi. Zon masa kita semua berbeza-beza. Bukannya orang lain Allah bagi, kita Allah tak bagi. Bukan begitu. Allah tahu apa dan bila yang terbaik untuk kita. Percaya pada Dia, bergantung harap hanya pada Dia. InsyaAllah, Dia pasti bantu!


Credit: Google

Beginilah selekoh Z yang berpuaka ituh... Sekian lama bermusuh, akhirnya berjaya juga.. Alhamdulillah.. Kalau yang ambil lesen tahun sebelum sebelum ni, selekoh Z ni belum ada. Tapi sekarang dah tambah ya.. RPK, RSM, Selekoh S dan selekoh Z.


SIAPA SIAPA YANG PERNAH FAIL JUGAK TU, MARI LA SHARE PENGALAMAN HAMPA PULAK KAT BAWAH NI. SIAPA FAIL Z? JOM GENG DENGAN AKU! XD