Nak Pandai? Amalkan Zikir Ringkas Ini.

1/9/13




Assalamualaikum..


Nak jadi budak pandai tak? Semua orang nak jadi pandai. Nak mudah tangkap ilmu kan? Kadang-kadang kita dah belajar banyak dah, tapi tak dapat jugak. Mudah lupa pulak tu. Jadi, kita kena amalkan zikir-zikir ni untuk mempermudahkan urusan kita tu.... Jangan lah malas. Lepas sembahyang tu boleh zikir. Masa berjalan boleh zikir. Masa blogwalking boleh zikir. Haa kan? Dalam menuntut ilmu ni, memang lah usaha tu penting. Tapi, dalam usaha kenalah ingat yang Esa tentunya kan? So ni antara zikir-zikir yang boleh kita amalkan.


Ar Razzaq – Bacalah sebanyak mungkin selepas solat agar diberi rezeki yang halal.

Al Fattah – Baca 71 kali selepas solat Subuh supaya mudah menerima ajaran agama.

Al A’lim – Dibaca 100 kali selepas solat wajib maka diberi pengetahuan dengan sempurna.

Al Baasithu – Bacalah sebanyak yang boleh agar segala yang diusahakan berjalan dengan lancar.

As Samii’ – Baca sebanyak yang boleh agar diberikan doa yang mustajab dan pendengaran yang tajam.

Al Bashiir – Baca 100 kali sebelum solat Jumaat agar diterangkan hati dan cerdas otaknya dan selalu diberi hidayah.

Al Hakim – Baca 300 kali supaya dicerdaskan otak.

Al Majid – Baca seberapa banyak mungkin agar dipermudahkan menerima apa yang diajar.

Al Qaadir – Baca 305 kali agar apa yang dihasratkan akan berhasil.

Ar Raasyid – Baca sebanyak mungkin agar otak menjadi cerdas.

Dzul Jalaali Wal Ikraam – Baca 65 kali setiap hari selama sebulan agar segala hajat yang diingini akan tercapai.


Dah nak dekat musim-musim periksa ni, boleh lah kita amalkan zikir ni. Insya-Allah dengan amalan kita ni, Allah akan permudahkan. Semua yang exam UPSR, PMR, SPM, STPM, STAM atau exam sekolah akhir tahun ke menda ke, eloklah amalkan zikir-zikir ni. Kita tengok uih, 300 kali?  Wei.. 300 kali tu kan wei sekejap je wei. Tak percaya, cubalah buat. Aku dah cuba, memang sekejap saja. Duduklah sekejap luangkan masa basahkan lidah dengan zikrullah. Kita boleh duduk berjam-jam hadap lappy, kenapa duduk 10 minit atas sejadah tak boleh? Mungkin kurang dari 10 minit pun. Cubalah. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih..... :P


Jom layan gambar. Motivasi diri sikit.... Baru semangat!












CHAIYOKK!! CHAIYOKK! KENA SEMANGAT AWAL-AWAL DAN SAMPAI AKHIR!! :D


p/s: dah masuk bulan 9 dah... doakan untuk exam aku nanti okey.. :D

14 comments:

  1. Akak doakan semoga berjaya dalam exam nanti...

    ReplyDelete
  2. nice sharing dik ^_^ gud luck utk exam adik gak ^_^

    ReplyDelete
  3. nice info!! appreciate it so much!! :)

    ReplyDelete
  4. owh 99nama Allah tuu . .
    saya pun slalu amalkan time exam
    hee
    wish you the best of luck ! :)

    ReplyDelete
  5. goodluck exam ye dik.. sis doakan adik berjaya!! ^_^

    ReplyDelete
  6. thanks sbb bgi zikir ni :D inshaaAllah , saya akan amalkan :)

    ReplyDelete
  7. Thanks byk²...

    ReplyDelete

❤Tulis apa sahaja yang anda nak tulis. Hak menulis hak anda. Tapi andai ada yang tidak berkenan dek hati saya, akan didelete komennya ya... Setiap komen pasti akan saya baca dan maafkan saya kalau ada yang tak terbalas.. Jangan malu-malu untuk kongsikan pendapat anda ya, sayangs!❤