English Accents In Malaysia

1/12/13




Assalamualaikum.. Happy new month!! :D


Agak jakun masuk bulan 12 nih sebab sebulan lagi dah masuk tahun baru. Haa, seram sejuk aku rasa bila masuk tahun baru ni. InsyaAllah kalau panjang umur, merasa lah tahun baru ya. Entah apa nak jadi tak tau lah pulak kan. So, here... Aku tengah menaip sekarang pukul 2.38. Gilo ekau? Orang tengah terbongkang tidoq, aku boleh lagi dok keletak keletuk keyboard hah? Up to me meh... <--!!Malaysian english!!


So.. We have so many English accents in Malaysia. Suka hati kita saja kan nak cakap macam mana. Hahaha. Tadi terjumpalah English accent yang ada kat Malaysia ni. Here, I want to share a video of English accents in Malaysia... Let's watch the video~~




Hehe.. Biasanya kita jumpa yang Malay, Indian and Chinese punya accent dekat sini kan. The others aku tak tahulah ada ke tak sebab maybe dia ni study di international university or whatever here..


Jadi, hampa guna accent yang macam mana bila bercakap English? Aku punya, aku tak pasti. I try to speak in British and American English but.. I think, FAILED! Hahahaha.... >.< I prefer British accent sebab kita belajar di sini pon memang British English kan.


Ouh ya, satu lagi. Aku nak habaq aku nak edit blog bulan ni. Hadiah tahun baru untuk blog ni la kononnya giteww.. Tapi tunggulah hujung-hujung bulan ni rasanya baru nak mula operasi mengedit blog. Tapi tak nak awal sangat and tak nak lambat sangat dan... Dan aku nak private blog for a while masa edit blog nanti sebab kalau tak private tak surprise lah #kononnya lah kennn... Macamlah surprise sangat tengok blog tah apa-apa Niena Reen nih kan..


Till then, good night sayangs~~

40 comments:

  1. Guna basa omputih hentam je..huhu..jnji org yg dgq tu phm je..gudnite niena :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah itu semestinya. Kalau beraccent2 tapi orang tak paham pon, tarak guna jugak kan. Hihihi.. :D

      Delete
  2. tak tahulah macam mana dik,,hahahahah,,kalau ckp pun xcm accent apa...:D

    ReplyDelete
  3. english saya ntah apa apa. kadang kadang bercampur dengan loghat kedah >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha. Boleh pulak tercampur loghat Kedah. Hihi, biasalah tu. Lama2 kalau practice boleh la.. :)

      Delete
  4. Replies
    1. Hihi.. Benda macam ni best share. Thanks..

      Delete
  5. haha,saya pun main hentam je... :p
    wah,akak nak edit blog? hehe,nanti saya nak tengok blog akak selepas diedit,ehehe :) mesti cantik! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi.. Hentam ajolah yo.. Eleh BI dia dapat A jugak tu hentam2 dia... :P Fatanah kasi malu kak la.. Kak bukan pandai mana edit2 ni. Asal rasa ada rupa sikit, jadi lah tu.. Hakhakhak! >.<

      Delete
    2. eh,betullah... yang sekarang ni pun cantik dan simple...saya suka! :D

      Delete
  6. haha,dah tengok video atas tu...lawak lawak XD macam2 accents ada,haha

    ReplyDelete
  7. wah..hadiah utk blog..tak sabar nak tunggu new blog..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ecece, malu iolls. Tunggu eyh kak eda. :D

      Delete
  8. ahahaha...ohsem ar dia camne dia leyh pandai sume accent ni..agagagaga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa, tu la kan. Kita yang bertahun dekat Malaysia pon tak tahu nak buat accent macam dia.. :D

      Delete
  9. Hahha sma lah ! Kalau kita try cakap american accent tu , memang hancur kot . tapi accent diorang sedap ek ? kalau dapat sebut english lancar n fasih , memang boleh try lagi tu american accent . kekeke .Pergh cuba try search kat utube pasal adibah awang ke apa ntah . american accent dia , serious superb gila . orang malaysia lak tu . tapi dia buang kot video dia . huu :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah tahu pasal Adibah Awang tu. Dia pandai cakap english and kenapa eyh dia delete video dia. Hari tu ada cari juga tapi dah tak ada. Tapi saya suka British accent. :D

      Delete
  10. ckp omputeh tapi bau belacan kot... ^_^ ekcelli kan niena, kak boleh tls ja. time nak ckap FAILED kalo depan org.... even ada sorg foreigner depan mata , perkataan yang keluaq hanyalah yes no thank you goodbye. yg lain otomatik masuk recycle bin utk sementara waktu... kalo dok sorg2 cakap sorg yes boleh sgt .. tak tau mcm na nak buat utk overcome maybe sebab jarang guna kot bi ni.. ye lah tiba2 dok cakap bi kang org kata deni pasepa .. belagak tak tentu pasai... kihkihkih ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepesen lah kita kak.. Tulis tu reti. Cakap sorang2 pon reti. Bila nak cakap dengan orang tu macam tak terkeluaq nak cakap apa kan. Hahaha. Betoi sangatlah tu kak.. :D

      Delete
  11. Kak ida tak reti cakap omputeh ;( Tapi Niena, Kak Ida rasa tak sesuai nak private blog sebab nampak tidak mesra. Sekarang pun bila klik blog Niena ada warning blog does not exist. Kalau pengunjung dah biasa takpe... tapi kalau yang datang sesekali2... mereka akan terus blah. Walaupun niat Niena nak kasi surprise atau bergurau... Jangan kecil hati yer... ini pendapat Kak Ida jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, tak mengapalah tak reti cakap pon. Tau yang basic2 pon okey saja. Oh pasal private blog tu, memang ya kalau yang tak biasa datang tu yang masalah sedikit. Kalau saya tak private memang tonggang langgang sangat. Terfikir nak buat macam mana ni... Eh, tak ada berkecil hati pon.. :D

      Delete
  12. Cepat je kan masa berlalu ? dah nak tahun baru dah .. Wahh tak sabar nak tunggu pembaharuan blog ni . COmfirm lawa kan .. Kalau cakap bahasa omputih ni , tak terer sangat hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, terlalu cepat masa berlalu. Rasa macam baru semalam cakap happy new year. Hihihi.. Eh2, tak adanya nak lawa2 sangat. Lebih kurang je ni nanti.. Tak apa, practice selalu kalau nak fasih. :D

      Delete
  13. wahh siap nak buat suprise bagai hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... Saja lah menggedik kejap kak.. Selalunya saya memang akan private blog kejap masa edit. Tak suka kalau orang tengok blog tengah tonggang langgang. Hikhik. ^_^

      Delete
  14. akak fluent in both accent, maksud akk american and british accent, tapi tak practickan sangat dalam percakapan cause orang selalu anggap poyo bila melayu speaking --'
    n kadang2 rojak je miahahah malay, chinese, singaporean style of speaking, maybe terikut daripada cara kawan2 bercakap kut, sebab akk ramai juga kawan2 international kat campus...
    portugese english punya accent just praktikkan dengan family je :)

    apa pun masih bangga jadi orang melayu, dan berbahasa melayu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah, bestnya! Boleh ajar saya ni. :D Mereka ni memang. Orang speaking dikatanya macam2. haha, jealous kot... Macam mana bunyinya portugese accent ya?

      Delete
    2. AHAHAHA XD tak layak aihh akak nak ajar dik oiii, kena menuntut dengan orang yang lebih baik huuu

      portugese accents tu bunyi dia macam, acane ea nak terangkan miahahah

      Delete
  15. akak nak speak english pun tergagap-gagap Ya Allah malunya~ hahaha. dh lah bila cakap english tu mmng sleng melayu habis. sape yg pandai speak english dlm sleng british mmng best kot. jeles i~ :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi. Biasa lah tergagap. Kena practice betul2 kalau nak lancar kan. A'ah best kalau pandai cakap english dengan british accent. :D

      Delete
  16. hahaaa,lawak la video tu..macam2 gaya ada..gelak je tengok..heee ^ ^..tapi akak ni bukannya reti sangat cakap english..dengar lagu bi suka tapi english tak mahir..hehe :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pandai dia buat semua accents tu kan.. Hihihi, saya suka tengok. Bagus lah tu kalau dah suka dengar lagu English. Nanti kalau tak tahu maksud ke apa, cari. Lama2 tu jadi minat and bolehlah pandai English! :D

      Delete
  17. hahahah! klako laa vdeo tu. ishh XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi. Itulah, accents dia menjadi.. XD

      Delete
  18. haha kalau akak nie main hentam je. asal kan paham kan. tp comel la yang dalam video nie. haha

    ReplyDelete
  19. kalau mina hentam ja english2 ni..tak pandai sangat :D

    ReplyDelete

❤Tulis apa sahaja yang anda nak tulis. Hak menulis hak anda. Tapi andai ada yang tidak berkenan dek hati saya, akan didelete komennya ya... Setiap komen pasti akan saya baca dan maafkan saya kalau ada yang tak terbalas.. Jangan malu-malu untuk kongsikan pendapat anda ya, sayangs!❤