Bagaimana Mengatasi Kemarahan

5/12/13




Assalamualaikum..


Ini cara aku mengatasi kemarahan. Tak tahulah berkesan ke idak untuk hampa. Hmm.. Okey, aku rasa masa aku tengah marah muka aku sangat hudoh. Serupa gambar atas sana tu agaknya. >.< K, mana ada yang marah muka dia lawa kan? Mesti jadi berkerut, masam habis muka kita kan. -.-


Jadi, marah itu tidak baik. Aku tau. Tapi masalahnya ada ja yang nak buat aku marah. Tapi tak pa, aku jenis cepat cool. Kalau aku marah berpanjangan kang tanggung sendiri akibat dia kan. Hakikatnya aku pun bukan boleh marah lama-lama. :)


So, here.. Cara aku atasi kemarahan.


1) Gelak, gelak dan gelak :D

Aku ulang banyak kali tu. Maknanya, ya. Ketawa, gelak dan laugh. Ulang perkataan yang berlainan tapi benda yang sama. Just gelak. Tak payah cakap banyak. Gelak. Tapi, tak akan lah nak gelak depan orang yang kita tengah marah tu kan. Nak nak dia pon tengah marahkan kita. Pergi mana-mana dan gelak. Serious aku habaq, kalau aku gelak, meredakan kemarahan aku. Gitewww... ;)


2) Tengok Running Man ^_^

Aku rasa ramai yang tahu kan running man tu apa. Variety show itu lah. Tengoklah running man yo? Aku memang akan gelak ja tengok running man ni. Macam aku kata di nombor satu, gelak untuk menghilangkan kemarahan. Tengok muka Song Ji Hyo lagi bagus daripada tengok muka orang yang kita tengah marah tu takut lama-lama kita hempok orang tu ke pulak kan. Hihihih, gurau saja. :)


3) Jangan tengok drama/movie atau baca novel/cerpen

Aii, aii... Dah kenapa tak boleh nak tengok/baca? Tak.. Bukan tak boleh tengok. Boleh tapi jangan tengok drama/movie atau baca novel/cerpen yang buat kita sakit hati atau sedih. Contohnya geram tengok King Adrian buli Afina dalam PISA. Contohnya lah tu. Mihmih. Tak pun tengok Fisya yang dok tergedik-gedik tu. Aku dah kenapa semua nak kaitkan dengan PISA? Padahal tak tengok pon cerita tu dah.. >.< Dah itu yang popular sekarang....


4) Blogging

Aku buka je blog, tengok cbox dan comment, boleh buat aku senyum sendiri. Hampa punya kerja la tuh. Terima kasih. Baik kita pergi jalan blog orang dan baca kisah orang yang happy-happy daripada kita dok melayan jiwa yang tengah membara ni kenn...


5) Buat benda yang kita suka

Buatlah apa-apa sahaja yang kita suka asalkan tak menambah dosa dan mengurangkan pahala. Macam aku, bolehlah sembang dengan kawan baik ke, main dengan kucing aku yang berlambak dekat rumah aku ke ataupun apa-apa sahaja lah yang kita suka. Yang buat kita happy, senyum dan ketawa.


Konklusinya, senyum dan ketawa itu suatu terapi yang baik. Macam-macam benda kita boleh buat bila tengah marah. Ada yang suka makan. Ada yang tidur. Apa-apa pun, kemarahan ni berpunca daripada syaitan. Maka, janganlah nak bagi syaitan makin gembira tengok kita tengah berkerut kening, merah muka, berasap telinga.... Oh ya, macam kita sedia maklum, ambillah wudhuk. Kalau tengah berdiri, duduk. Jika tak boleh juga, berbaring.. :)


Oh ya, satu lagi. Yang ni tiada kaitan dengan tajuk ni. Aku tengah rasa nak luku kepala sendiri bila tengok entry lama-lama. Aku tengok and rasa macam 'dah kenapa aku ni? aku ke ni????'. Haa gitew. Rasa macam haishh.. K, cukup. Kata tak mau marah.. Bukan. Aku bukan marah. Aku cuma... Cuma rasa pelik dengan diri sendiri yang cukup entah apa-apa. Sekarang pon entah apa-apa juga tapi dulu aku rasa lagi entah apa-apa. Sebelum orang pening dengan aku yang entah apa-apa ni, lebih baik aku STOP, nanti orang pon jadi entah apa-apa. BAIK, JANGAN MARAH. KALAU MARAH, ULANG BACA ENTRY INI. HIhihi. Selamat malam, Illal Liqa sayangs.. ;)


{:

65 comments:

  1. Cara akak hilangkan marah or geram,
    1. makan makan dan makan favourite food akak
    2. Ambil wuduk, solat baca alquran. Kalau uzur, ambil wuduk, banyakkan zikir...
    3. tengok langit ;) tak kira siang or malam, kalau siang ada awan burung2, kalau malam ada bulan bintang, automatically akak calm down pastu
    4. dengar lagu yang slow2 (instrumental and philarmonic are preferable for me), tapi bukan lagu sedih and bukan lagu rock bagai tu
    5. buat apa2 yang kita suka :)

    eheeee :D takmo marah2 ye niena~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa.. Tengok alam sekitar pun menenangkan diri kita kan.. Macam2 sebenarnya benda yang kita boleh buat untuk redakan kemarahan. Iya.. Saya tak marah dah... Ihihihi.. :D

      Delete
  2. Kak Ida lak cara atasi marah tido jer hehehe tapi kak ida ni susah la nak marah orang...sampai ada member kata klu kak ida marah bermakna orang tu malang sangat la hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hah, kalau yang jarang marah ni sekali dia marah mau kena menyorok bawah meja.. Hihihi.. :D

      Delete
  3. ngk running man fiza setuju sgt.. hehe..

    ReplyDelete
  4. kalau saya...cr nak hilangkan mrh..tidur, wudhu, p bejalan"shoping" kot..heee...jgn marah2 ya dik...ngeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tidur dah tak ingat apa2 kan.. Wah2 shopping.. :D Ya, tak elok marah2 sangat.. :D

      Delete
  5. kalau saya makan then tidoq. hehhee.

    eh, nak tanya sat. dok kat kulim eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hushh gitu eyh. Hihihi, hilang betoi kemarahan tuh! A'a dok kat kulim..

      Delete
    2. Ahhhh, saya dok kat kulim gakk >.<

      Delete
    3. Laa.. Iya ke.. Kulim duduk di mana? :)

      Delete
  6. time marah makan lah coklat. hehe ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya betul kak lieya. Sedap pon sedap! :D

      Delete
  7. cik..tyme marah cik tidooo..nanti bangun marah lagi..sambung balik tido...bangun marah lagik..tido lagi...hahhhhh....mcm tu lah..ok gurau...tp betol lah cik tido kalau dah marah..pas tu cik mandi..dah segar,hati pon sejuk dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adoii, cik ni ada ja nak bagi saya gelak.. Tidur ajelah ubatnya ya? :D Tidur dan mandi! Okey juga tu! :D

      Delete
    2. yae lah...betol lah...kohkohkoh

      Delete
  8. hahaha .. gelak dpn org tu yg xley blah tu . haaa ! akak xley tngok tv or baca , kalau tngok tv , nmpk muka org yg kak marah tu , kalau baca pulak , sekadar baca tp tak masuk langsung setiap patah kata dlm otak , kdg-2 smpai "sampai sini dah aku baca ? x perasan la pulak dh smpai 10 m/s" wooohoaa . tapi 0.01 % pun x masuk dlm otak . hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, betul lah tu. Saya pon kadang2 macam tu. Baca2 tapi tak masuk otak pon... XD

      Delete
  9. yang running man tu kompom boleh hilangkan stress. hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. Confirm! Tiada keraguan! Hahaha... :D

      Delete
  10. no 2,dua dalam satu tengok running man dan gelak... :D haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2in1 lah yo.. Hihi, tengok running man dan gelak. :D

      Delete
  11. Jangan marah.. nanti kena jual.. Peace..

    ReplyDelete
  12. Akak kalau marah x boleh tdo..kecuali terlelap..hihi..
    #biasa luahkan rasa marah tu dekat kertas,x pasal2 kertas jadi mangsa pelepas geram..kesian x?:P
    #time rasa nak marah sangat mcm tak boleh nk kawal,,akak baca surah al-ikhlas..biar hati tu ikhlaskan je apa yg org buat kat kita..try la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikhlas ikhlaskan lah ajaa ya akak.. Hihihi. Ikut individu tu sendiri kan bagaimana dia nak atasi kemarahan dia.. Apa2 pun, yang terbaik bacalah ayat2 suci Al-quran dan ingat2 Allah.. Dengan mengingati Allah, hati menjadi tenang... :)

      Delete
  13. Running Man! Ekeke. Confirm terus cam terlupa eh kita ada masalah ke? Lol hehe Running Man penyelamat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi.. Tengah marah2 tu bukak running man terus nak tergelak saja. Nasib baik.... :D

      Delete
  14. Running man is the ultimate WINNER! hahaha tengok gelagat diorang semua dalam tu boleh buat kita lupa segala masalah dan kemarahan kita . Hikhik :D Tak pun dengar lagu .. Bley jugak buat2 layan perasan.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul2. Tengok gelagat yang macam2 dorang tu buat orang tak jadi nak marah. Hahaha.. Dengar lagu pun boleyyy... :D

      Delete
  15. kalau akak, akak akan tiggalkan tempat akak marah tuu. contohnya akak dalam bilik tengah marah2 sebab line lembab, so akak blah dari bilik tuu cepat2 haha kalau dah cool masuk balik =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa.. Memang tak boleh berlama2 di tempat yang tengah berbahang tu. Kena blah cepat2.. :)

      Delete
  16. okey, meh sini hakak tasneem atasi kemarahan. akak akan terjun bangunan namblas tingkat hakhak. akak akan istighfar banyak banyak. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi.. Mohon dijauhkan.. Istighfar banyak2 sebelum terfikir nak terjun ya akak.. Hahaha... XD

      Delete
  17. haha,tengok running man memang terbaik... :D tadi saya baru je tengok,ngeh ngeh :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang terbaik sungguh kan. Terlupa terus yang kita tengah marah... :D

      Delete
    2. haha,betul betul... tengok gelagat diorang tu,memang pecah perut tengok... haha..

      Delete
  18. Awwwh sangat sweet lah cara ni hiihihiihihi
    Terbaik! I think semua tu boleh mengatasi kemarahan hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak, apa yang sweet tu kakak? Hahaha.. Tapi bolehlah kan sikit2 nak bagi cool.. :)

      Delete
  19. zati kalau marah dengar lagu je..then baring atas katil.. duduk senyap senyap..then tidur...waaaaa..... tenang gitu. hhaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dengar lagu pun okey. Dengar lagu yang slow2 la. Kalau yang rancak maunya rasa bertambah panas baran.. hihi.. >.<

      Delete
  20. suka buat no 2 tu dik..bila tgk RM kompen galak kuat2..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul2. Gelak confirm kuat. Sampai abang saya tegur 'hang kenapa dok gelak2?'.. Hihihi..

      Delete
  21. Replies
    1. Bila tidur, hilang segala masalah kan.. Tapi saya ni jenis susah nak tidur.. >.<

      Delete
  22. saya jenis susah marah..heheee.biasa kalau sya marah sya akan diam je..tak lama okeylah marah tu.ckp2 dgn kwn lepas kemarahan then okay :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah bagusnya kak ni.. Lambat panas cepat sejuk... :D Saya jenis cepat panas cepat sejuk. Akak baguslah gitu.. :)

      Delete
    2. tapi bergantung jenis mrh tu,kalau mrh sgt susah sikit nak coolnya..haha..yg niena bgi tips tgk running man tu mmg betol.tgk je gelagat diorang,lupa jap tgh marah ;))

      Delete
  23. yang gelak tu paling mujarab..lagi bagus gelak sampai keluar air mata..hehee :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul2. Keluar air mata boleh hilangkan racun2 dalam badan sekali ya akak. Dua benda tu memang boleh legakan perasaan.. :)

      Delete
  24. akak kalau tengah bengang selalunya tidur. tak tidur pun, duduk sorang2 sambil melayan perasaan, taknak org lain ganggu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi.. Saya tak boleh layan perasaan sangat nanti last2 menangis. Saya tak suka marah sampai menangis.. Baik gelak. :D

      Delete
  25. Masing2 ada cara tersendiri kan? Yg niena punya cara pon intresting jgak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya. Ikut keselesaan orang tu sendirilah cara masing2 untuk atasi kemarahan.. Hehe.. :)

      Delete
  26. Setuju setuju. Saya pun selalu tengok running man time marah. Hehe.

    ReplyDelete
  27. akak kalau marah cari orang untuk dibelasah.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi2, kak comel ni ganas rupanya. Hihihi.. Belasah bantal aja lah akak.. :D

      Delete
  28. akak blogging.. haha..
    kalau xtahan, nangis bg perasaan marah tu reda.. pastu tido.. bgn tido, sambung balik.. hihihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blogging memang rasa lega sikit kan.. Tapi saya penat kalau nangis... >.<

      Delete
  29. Selalu kalau maarah, cepat2 istighfar. Lepas tu mulalah rasa bersalah :')

    ReplyDelete
  30. akak kalau marah nak reda tido je wahaha ;P

    ReplyDelete
  31. haha. tips yg baik. tp biasa Meera suka duduk sorang2 dalam bilik. nanti menangis. and then tertidur. haha.

    ReplyDelete

❤Tulis apa sahaja yang anda nak tulis. Hak menulis hak anda. Tapi andai ada yang tidak berkenan dek hati saya, akan didelete komennya ya... Setiap komen pasti akan saya baca dan maafkan saya kalau ada yang tak terbalas.. Jangan malu-malu untuk kongsikan pendapat anda ya, sayangs!❤