Novel "Awak Suka Saya Tak?"


Assalamualaikum..


Kembali lagi, kan aku dah janji nak review this novel kan. Aku baru aje habis baca hari ni. Aku mengambil masa 6 hari untuk habiskan novel yang setebal 1056 muka surat ni. Hempok kepala orang bengong terus. XD


S/M: RM 35.00
S/S: RM 38.00

Sinopsis

Kisah kasih sayang di antara Hilman Yong kacukan Korea - American - Cina dan Intan Zulaikha. Mereka sangat berbeza tetapi kerana perbezaan itulah mereka berjodoh. Malangnya, kesampaiankah jodoh mereka apabila Hilman Yong seorang yang baru mengenali Islam lebih mencintai Islam dari Intan Zulaikha yang sememangnya dilahirkan Islam dari keturunan lagi berselisih faham kerana ego seorang Intan.

Muncul pula Damien Yong yang sentiasa menyesakkan dada Intan Zulaikha dengan aksinya yang daring, sexy, nakal dan menggoda. Intan terpaksa bersabar dengan Damien semata-mata untuk mendapatkan semula Hilmannya…seorang hamba Allah yang penuh kesabaran dan kesopanan.

Hilmanku…sifuku…kekasihku…Kembalilah…

" Saya tak pernah tinggalkan awak. Walaupun awak jauh, saya dapat melihat awak. Walaupun awak jauh, saya dapat merasa kehadiran awak. Walau pun awak jauh, saya dapat mendengar awak. Saya sentiasa di sisi awak. Awak sentiasa di sisi saya, di sini…" Hilman Yong

" Don’t worry, I won’t kiss you. Saya tak cium sembarangan gadis. Saya tak ada selera dengan gadis biadab dan sombong seperti awak. Cik Zulaikha….saya nampak kehampaan di wajah awak. You really want me to kiss you. I can feel it. I can see it. From your eyes… your lips. Tetapi seperti saya cakap tadi, saya tak selera dengan orang biadab. Ciuman saya tidak semurah itu. Hanya untuk gadis yang bertuah dan terpilih saja." Damien Yong

" Saya akui saya gembira bersama Mr Damien..saya tak boleh menyembunyikan perasaan saya……tetapi perasaan saya terhadap Mr Damien sepertimana kita bersentuhan di malam itu. Boleh saling melihat, saling bersentuh, saling bercium…..tetapi hanya di dinding kaca….ada batas dan sekatan. Yang tidak boleh dipecahkan……walau cuba dipecahkan…pasti kita akan cedera..ditusuk atau dihiris . Itulah Islam. Yang menjaga maruah dan kesucian sesuatu hubungan. Hanya hubungan halal yang boleh melenyapkannya." Intan Zulaikha




   Haa.. Hilman Yong ni sangat baik orang dia. Beriman berakhlak mulia lemah lembut, caring, loving, handsome, kaya, berkarisma, blablablablabla. Dalam novel, heronya haruslah perfect iya dok? Dia ni mualaf tau. Kacukan lagi you! Suka la jugak aku dekat Hilman ni.


   Intan Zulaikha pulak kadang-kadang geram je dengan dia. Sebabnya dia suka sangat percaya cakap orang. Lepastu bila Hilman dah ada depan mata, ada je dia nak buat kasi Hilman sakit hati. Pastu bersalah lepastu gedik-gedik menangis lah hapa padahal salah dia jugak. Tapi, dia ni baik la. Macam biasa, dia pon digambarkan sangat CANTIK, MENARIK, MENGGODA, KAYA, HIDUNG MANCUNG, KULIT PUTIH, BADAN 'S' SHAPE.. ERRHHH!!!


   Overall, aku kasi 4/5. Part yang aku suka dalam cerita ni, banyak jugak lawaknya dan banyak jugak sedihnya. Jadi macam fair fair la kan. Hakk! Lepastu yang aku suka, cerita ni banyak agama yang diutamakan. So, i love it. Aku tak suka cerita cinta yang belum kahwin dah pegang-pegang tangan peluk sana peluk sini.


   Oh oh one more...


Dengan kasih sayang Allah, tiada yang mustahil

5 comments:

  1. wahhh, mcm best tp buat masa sekarang tak suka nak baca novel. :)

    ReplyDelete
  2. lisa dah baca novel ni, memang debaaaaaak ah terbaik! haha

    ReplyDelete
  3. sy suka english novel.. but depends on story inside.. hehe bleh follow blog sy..
    http://nadiahashikin25.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. saya tak rajin baca novel , tapi suka bila drama adaptasi novel :) hehe

    ReplyDelete
  5. yeah ! kakak yaya ade novel nii , best kan jalan ceritaa diee . terbyg2 akak hilman yong tuu kacak ohh . hehe

    ReplyDelete

❤Tulis apa sahaja yang anda nak tulis. Hak menulis hak anda. Tapi andai ada yang tidak berkenan dek hati saya, akan didelete komennya ya... Setiap komen pasti akan saya baca dan maafkan saya kalau ada yang tak terbalas.. Jangan malu-malu untuk kongsikan pendapat anda ya, sayangs!❤