Tak Perlulah Kita Sakit Hati...

Assalamualaikum...



Jenoh memerah dan menumbuk otak supaya hasilkan idea untuk menulis hari ni. Aku rasa macam baru semalam pulak aku hasilkan post INI. Tengok tengok tarikh publish rupa rupanya 21 haribulan yang lalu. Wah.. terasa macam lama sangat aku terus memaksa diri untuk tulis something di blog macam suci aku ni bak kata kak aenn. XD



Haa kau. Sakitnya hati bagai dikoyak macam dekat atas ni. Tengok rasa macam errh geli plak kenn?



Well, aku berminat untuk share pasal sakit hati disebabkan orang hina kita ke mengata kita ke hape ke. Semua orang pernah kena kutuk or orang cakap perkara buruk tentang kita. Mestilah kita akan rasa sakit hati kan? Tapi... kita sakit hati sebab kita memilih untuk sakit hati.



Contohlah kalau dia cakap dekat kita 'kau gedik'. Hakitkatnya, semua orang pun ada kegedikan dia tersendiri. Pada aku, aku nampak kebanyakan orang yang kata orang lain tu gedik tu yang ada kegedikan jugak. Macam aku lah, aku kata dekat kawan tu gedik aku pun hakitkatnya gedik. Apa yang orang tu cakap dekat kita, dia pun ada benda tu.



So, bila kita pilih untuk sakit hati dia akan sakit. Bila kita pilih untuk biarkan dan chill, dia akan okey. Tak perlulah kita sakit hati sebabnya orang yang mengata kita tu memang dia nak tengok kita sakit hati pun. Jadi nak bagi dia malu sendiri dan sakit hati sendiri tu tak payahlah kita sakit hati.



Aku penah kena lah kutuk dengan orang dan pada masa tu aku memilih untuk sakit hati. Rasa bengang gila dan aku ungkit segalanya. Sebab memang aku yang pilih untuk fikirkan kata kata orang yang tak berfaedah tu daripada fikir benda lain. Dan semalam, ada benda tu rasanya kalau aku pilih dan fikir sampai teruk teruk pasal benda tu aku akan sakit hati. Tapi sebaliknya, aku pilih untuk tak fikir dan tak payah nak sakit hati. Senang saja sebenarnya. TAK PERLU FIKIR.



Mudah, ingat satu saja kita kata kat dia sesuatu, kita pun ada jugak. Dia kata kat kita sesuatu, dia pun ada jugak. Mungkin kita tak pandai math, dia mungkin pandai math tapi tak pandai bab lain. Inilah namanya sama tapi tak serupa! Lepastu, cakap "INI SEMUA POYOOOO". HAhaha! XP




2 comments:

  1. betul ni.. kalau kita pilih utk tak sakit hati, lg tenang jiwa.. kan? :D

    ReplyDelete

❤Tulis apa sahaja yang anda nak tulis. Hak menulis hak anda. Tapi andai ada yang tidak berkenan dek hati saya, akan didelete komennya ya... Setiap komen pasti akan saya baca dan maafkan saya kalau ada yang tak terbalas.. Jangan malu-malu untuk kongsikan pendapat anda ya, sayangs!❤