Tips Menguatkan Ingatan



Assalamualaikum...



Benda yang aku tak suka sekali adalah menghafal. Memang lembab sikit nak hafal tapi alhamdulillah boleh lah hari tu bila cikgu tanya. Yey! \'.'/ Tapi rasa macam syok pulak hafal sains hari tu. Kalau suruh aku hafal Sejarah err.. Aku tak minat Sejarah tahun ni. Tahun lepas serious aku suka Sejarah. Okey, aku ada nak share sedikit tips untuk anda kamu awak kau kalian hampa semua untuk diamalkan. Tapi, kita selalu malas nak amalkan. Jom tengok....







Amalkan tidur yang cukup

1/3 hidup kita dihabiskan dengan tidur. Kita suka sangat tidur lewat especially aku. Hee. Ini sangat tidak bagus untuk kuatkan ingatan. Sebenarnya, badan perlukan rehat. Bila kita penat apa yang kita hafal tu jadi terganggu. Esok nak exam lepastu, malam kita hafal esok tengok tengok kita dah lupa. Elok sangat lah tu ken? Haha! 




Elakkan kemurungan

Murung murung murung. Orang tengok pun penat apatah lagi diri kita memang akan rasa letih. Sikit sikit nak murung. Aku pun pernah murung jugak tapi kejap je. Lepas tu aku okey balik. Mengada kan? Okey, bila kita terlalu murung dia boleh menganggu ingatan kita. Apa yang dah diingat jadi lupa da. Bila murung tu, dekat dekatkanlah diri dengan Allah.




Bersenam

Bersenam boleh menggerakkan otot otot dan melancarkan peredaran darah ke otak. Alah memang dah tau kan yang bersenam ni cergaskan otak. Dari darjah satu lagi dah kenal 'badan cergas otak cerdas'. Ye dokk? Tapi aku malas nak exercise. Eh, aku jalan dari pagar sekolah ke dewan terbuka tu? Exercise jugak ken? Jauh wey dari pagar sekolah ke dewan terbuka. Tak percaya sudeh. Berjalan kaki pun dikira senaman. Tapi, janganlah jalan lenggang siti balik pasar dengan kebaya ketat. Ekeke. :p




Banyakkan membaca

Sedikit sebanyak bila kita membaca kita dapat mengetahuan yang baru. Bila menarik atau rasa rasa penting, cuba ingat. Bila banyak ingat boleh jadikan otak kita terbiasa dengan menghafal dan jadi mudah dan cepat je. Ni cikgu cakap. Orang kata, baca novel tak berfaedah right? Tapi, novel tu ada jugak diselitkan ilmu pengetahuan. Penulis nak tulis novel, dia kena selitkan sikit ilmu pengetahuan dalam novel. Baru mantap. Ingat kosong kosong je dia nak tulis novel? Tak boleh macam tu. Penulis memang akan selitkan ilmu dalam buku dia dan dia akan pastikan pembaca dia dapat sikit ilmu dari pembacaan tu. K, aku sedang membela penulis sebab aku nak jadi penulis. :D




Katakan berulang kali

Untuk ingat, biasalah kena sebut berulang kali. Nak ingat nombor ke apa ke sebut banyak banyak kali sampai kita ingat.




Membaca Al-quran

Amalkan baca Al-quran. Banyak faedah kan baca Al-quran ni? Sehari satu mukasurat pun okey. Sehari hari aku teringin nak baca tapi tak baca baca. Al-quran boleh menenangkan jiwa, menerang hati, tajamkan ingatan. Satu lagi, sujud. Sujud tu dia membawa oksigen ke otak. Kadang kadang otak tak cukup oksigen. Banyak kebaikan sujud woh. Pi search kebaikan sujud. Janganlah sujud macam patuk beras je. Tak dan berapa saat.



Makanan-makanan yang baik untuk ingatan;

- madu lebah asli
- air zam zam
- susu segar
- kismis
-kurma
- kekacang. 




Hari tu syok je kami kena dengan cikgu. Cikgu cakap 'hampa ni lembab! makan kismis. makan kurma tu. tu lah hampa tak nak makan'. k, sentap. Ada je kat rumah aku kurma, kismis tapi tak makan. Malas. Teruk sungguh. Lepastu otak lembab nak bising bising. Okey, lepasni amalkanlah tips untuk untuk kuatkan ingatan ni. Senang kalau exam ke cikgu tiba tiba tanya soalan yang tiga bulan lepas punya topic ke kan? Elok suruh orang amal diri sendiri tak amal. Ye lah, aku cakap kat diri sendiri jugak lah ni! Haiiii....

8 comments:

  1. tq 4 sharing , datang dari entry review follower ke 400 , tahniah .. hehehe

    jom lawat entry CP yang nih :D

    http://dariilhamkehati.blogspot.com/2013/01/setia-hujung-nyawa-2-coming-soon.html


    hehehe , selalu la bertegur sapa ek :D

    ReplyDelete
  2. tips yg bagus. yg bab al quran tu pun kalau dapat menghafaznya lagi bagus dan ingatan akan tmbah kuat dari skadar membaca sbab bila dalam hati kita ingat ayat quran kita akan ingat yg lain :)

    ReplyDelete
  3. @Shiyda Aqma thanks kak shiyda yg comel mcm korea! :*

    ReplyDelete

❤Tulis apa sahaja yang anda nak tulis. Hak menulis hak anda. Tapi andai ada yang tidak berkenan dek hati saya, akan didelete komennya ya... Setiap komen pasti akan saya baca dan maafkan saya kalau ada yang tak terbalas.. Jangan malu-malu untuk kongsikan pendapat anda ya, sayangs!❤