Rasa Bersalah

1/5/14






Assalamualaikum and hello loves!~


Happy May day everybody. Moga bulan ini jadi lebih baik untuk kita semua, insyaAllah.. So yeah kita semua pernah rasa bersalah. And aku rasa bersalah dengan parents aku especially mak. :'(


My parents bagi hadiah for my so-so result exam. Nak kata bagus sangat tu idak lah rasanya. Dapat nombor beberapa di atas and my parents were so glad and hoping I will do lagi baik next time. When I told mak yang iolls tak dapat A untuk some targeted subjects, mak just said 'tak apa lah tu. nanti exam lain buatlah elok-elok.' And mak said Alhamdulillah when I told her dapat nombor sekian sekian even bukan nombor satu tapi bawah sikit dari nombor satu. Hehe. >.<


Mak never scold me when I don't get many A's in exam. Masa primary school aku pernah fail and mak tak marah and mak keep encourage me untuk bangun and buktikan yang I can do it no matter what. And yes I did it. I'm very grateful for that.


Sebab mak tak marah, I keep trying to do the best. Sebab mak tak marah, I keep hoping that I will make mak proud of me. Sebab mak tak marah, I keep praying to Allah that He will help me to make my mom and dad happy. 


Because....


Aku tahu walaupun mak tak marah she wants me untuk buat yang terbaik and jadi yang terbaik. Aku tahu dalam hati mak jugak nak aku dapat straight A. Mak tak marah itu bukan tiket untuk aku buat sambil lewa. Mak tak marah itu bukan bermakna mak tak kisah. Mak tak marah itu bukan untuk aku rasa selesa dengan apa yang aku dapat sekarang. Bukan.


Mak tak marah sebab mak nak aku jadi yang lebih baik dan mak nak aku sedar sendiri serta mak nak aku tahu apa yang patut aku buat. :')


I'm very grateful sebab ada mak yang tak terus menyalahkan aku kalau terjadi apa-apa. And I'm feeling guilty sebab aku tak mampu nak jadi yang terbaik untuk mom and dad. Aku hanya mampu jadi yang sederhana tapi aku tetap berdoa padaNya agar aku ada kekuatan untuk jadi lebih baik walaupun bukan yang terbaik. I'm sorry mom and dad for who I am. T.T


Hadoii emosional Mei lah pulak ya. Entah kenapa entah bila terfikir pasal ni kalau aku feeling lebih sikit ni mesti air mata jatuh berjurai-jurai. Hmmh. Ya Allah...


So loves, tolong doakan aku supaya dapat bahagiakan everyone yang letak harapan dekat aku ya? And yes, aku pon tetap akan doakan untuk loves sekalian jugak. Moga hidup kita ini dapat bahagiakan sesiapa sahaja walaupun hanya secebis kerana itu yang kita mampu untuk lihat senyuman mereka. :)


41 comments:

  1. my mom pun tak marah kalau result tak berapa nak bagus. anyway, all the best niena :D study hard and smart okay :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mereka tak marah sebab nak kita sedar sendiri apa yang patut kita buat kan kak.. Oh, thanks a lot kak.. InsyaAllah, I will.. :)

      Delete
  2. amin..semoga adik berjaya duani akhirat dan buat parents adik rasa bangga..
    jangan mudah putus asa okay..kat luar bg lagi dugaa lagi2 bila adik dialam universiti..byk saingan dik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak yaya.. Ya, saya sangat berharap saya dapat jadi yang terbaik. Sangat bimbang sebenarnya.. Tapi hanya mampu tawakal pada Allah..

      Delete
  3. jangan mudah putus asa ek...niena dah cuba yang terbaik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dengan sokongan dan dorongan mak, mana mungkin saya akan menyerah cik.. :) InsyaAllah akan terus berusaha lebih untuk mak and ayah.. :D

      Delete
  4. same goes to me. sampai skrang rasa macam tak pernah nak beri apa yg my mom hopekan even though my mom tak pernah mintak or kata apa2. all the best niena. study hard and don't give up :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.. Rasa bersalah betul dengan mak.. Terima kasih sis.. InsyaAllah I will do my best! Semua demi parents! :D

      Delete
  5. mum tak marah sbb dia syngkan kite ye dook,hehe. best of luck niena,go make your parents proud of you :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, kak nini. Even kalau mak kita marah pon untuk kebaikan kita jugak. Terima kasih kak.. InsyaAllah saya akan cuba untuk buat parents happy! :D

      Delete
  6. parents kite lebih pham kite.. mereka xkn bg tekanan if kita dlm kesusahan.. :) do the best in future.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Right. Parents adalah yang terbaik sebenarnya.. InsyaAllah I will kak.. Amin.. Doakan saya ya! :)

      Delete
  7. alhamsullilah.dpt parents yg open minded dan memahami.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Sebab mereka begitu, kenalah bagi mereka happy! :)

      Delete
  8. allahu :(
    sama lah. sometimes qila geram dgn umi abah. takpernah nak marah ughhh
    tapi syukur.
    dia nak kita yg belajar sendiri untuk diri sendiri.
    tapi qila takpernah belajar untuk diri sendiri. qila belajar untuk diorang <3333
    hihihihi.
    i love ma umii hihihihi <333333333

    belajar elok elok nina!!!!! make your parents proud ok? <3
    jangan jadi mcm anak anak yg lain. pijak kepala mak bapak pulak bila parents baik kan. Haih. Sedih tengok yang lain tu.............................
    :((((( go nina goooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. MasyaAllah, sejuk perut umi mengandungkan kak qila.. Hehe.. Salute dengan kak qila! Memang sepatutnya apa yang kita buat kena buat untuk mak ayah.. :D

      InsyaAllah, kak qila.. I will do my best.. Doakan saya ya kak! :D

      Delete
  9. Mak leen pun tak marah leen jugak, mungkin diorang taknak kita stress kot apa apa pun goodluck & study hard kak niena :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, dorang tak nak kita jadi tertekan and last2 makin teruk pulak jadinya.. Oh, terima kasih sayang. Goodluck and study hard for you too, leen! Banggakan parents kita ya! :D

      Delete
  10. InsyaAllah Niena mesti boleh.. yang penting tingkatkan usaha dan sentiasa berdoa dan bertawakal kepada Allah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah.. Amin.. Terima kasih kak lieya.. :D

      Delete
  11. amin. usaha dan tawakal, insyaallah, niena pasti boleh bahagiakan mak dan ayah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah, amin... Terima kasih kak! :D

      Delete
  12. Snggh ke sini..semoga niena bhgia dgn fmily selalu..dan belajar rajin2 smpai berjaya ya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin.. Terima kak.. InsyaAllah saya cuba.. Doakan saya ya! :D

      Delete
  13. mak akak pun cenggitu gak. bebaru ni akak fail physics untuk exam kali kedua. bila akak bagitau dia dia was like 'ohh? ye ke? len kali buat elok-elok skett'. centu je. tapi betullah cakap adik. mak tak marah doesn't mean yang dia tak kesah dengan apa yang kita dapat :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kak.. Dorang tak nak bagi kita tekanan and sedih.. Kesian mak kita kan.. Kali ni, bagilah dorang happy pulak kan. :)

      Delete
  14. Replies
    1. InsyaAllah kak nuna.. Doakan saya! :)

      Delete
  15. you yourself tahu ur ability at what level right. Just be yourself.. keep move on. Selalu berdoa pada DIA.. Selalu muhasabah diri okay... I wish u luck dik .. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, saya hanya dapat minta tolong pada Allah. Terima kasih kak.. :D

      Delete
  16. Bibir sape la kat atas tu.. huhu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoho, entahlah ya.. Nasib lah gambar bibir dia tertepek kat blog saya ni.. XD

      Delete
  17. ahahaha..teringat mama akak selalu perli adik perempuan akk kat rumah ni...cause abah mama selalu sangat buat comparison between akk and dia...dia malas study...dy result tak leh capai macam akk...and akk pulak jadi serba salah for that kind of situation...

    manusia ni berbeza2 kan...tapi akak tahu...dorang camtu pun sebab nak adik akk tu rasa tercabar...cause dia sangat laa amik sambil lewa je bab study =..="

    anyway, belajar rajin2 ya niena.... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala, kesiannya dengan adik kak ika tu. Saya pulak yang terasa. Tapi ya lah, parents akak buat macam tu pon sebab nak bagi dia berusaha supaya dia jadi macam kak ika.. Moga adik akak pun ikut jejak akak nanti. InsyaAllah..

      Ya I wil, kak ika.. Doakan saya terus semangat ya! :)

      Delete
  18. yg penting jgn putus asa..try ur best in whatever u do. setiap satu kejayaan kita perlu hadapi 99 kali kegagalan. its normal.. ;)

    ReplyDelete
  19. Nak jadi sponser untuk May Giveaway? Jom sertai sekarang http://tiefiqs34.blogspot.com/2014/05/pencarian-sponser-may-giveaway.html

    ReplyDelete
  20. yang penting kita jangan mudah putus asa. Tingkatkan usaha..Insyaallah kejayaan menanti kita.. xD

    ReplyDelete
  21. nak jadi yg terbaik bukan semudah yg kita fikirkan...itu yg cuba mak niena terapkan...tapi dengan usah...tak mustahil..akhirnya kejayaan tu dalam genggaman kan? Just keep believing and try harder :)

    ReplyDelete
  22. kalau kak miza plak,mama kak miza selalu beleter,hehee
    tpi kekadang tu terasa comel pulee..hehee!
    papepun,gagal sekali tak bermakna gagal selamanya kan! ^_^

    ReplyDelete
  23. bagusnya ada anak seperti Niena...

    ReplyDelete
  24. sejuk mak dapat anak cenggini.;)

    ReplyDelete

❤Tulis apa sahaja yang anda nak tulis. Hak menulis hak anda. Tapi andai ada yang tidak berkenan dek hati saya, akan didelete komennya ya... Setiap komen pasti akan saya baca dan maafkan saya kalau ada yang tak terbalas.. Jangan malu-malu untuk kongsikan pendapat anda ya, sayangs!❤