Makan Berbunyi

25/4/14






Assalamualaikum...


Halamak kenapa dengan aku? Jarang sangat nak update blog sekarang ni. Sebulan tak sampai 10 entry pon. Uh, feel bad dengan diri sendiri. Okey. -.-


Jadi, aku ada cerita. Semua orang suka makan. Salah satu hobi yang sangat popular dengan kita semua is menguyah. Kan kan? Suka makan and suka mengunyah tu rasanya okey lagi. Tak mengapalah kan.. Tapi kalau tengah makan tu...


Cap cap cap cap cap. Cuap cuap cuap cuap. Pap pap pap.


Hulamak... Panas telinga iolls tau bila dengar orang makan berdecip ni. Haih rasa nak tampor je mulutnya tu haih. Nak makan tu tak salah dan mungkin bila tengah lapar ke sedap sangat ke memang dah tak ingat apa dah kan.. Tapi, beradablah..


Hormatlah dekat orang lain yang makan dengan kita tu. Orang dengar kita makan berbunyi pun rasa macam nak bernanah telinga tau! Makan tu tutup mulut and kunyah slow-slow. Tak nak lah orang kata ni pengotor pula.


Fikirkan apa yang orang lain rasa bila kita makan berbunyi dan benda tu pun sebenarnya memalukan kita. Jadi, janganlah macam tu lagi ya!


Haa, siapa di sini yang ada pengalaman berjumpa dengan orang-orang yang makan berbunyi ni? Apa perasaan hampa? Ceritakan pada aku di ruangan comment ya! ;)


Syukran Jazillan habibi.. :D

30 comments:

  1. selalu dengar. rasa macam nak bagi makan penampor je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, itulah kan.. High five sekali! :D

      Delete
    2. Sy ada sorang kwn, mkn bunyi2, sakit telinga,nk mkn pon tak senang..bila tegur, alasannya aku dh biasa mkn mcmni,haish.
      Cubala mkn kunyah dlm mulut,
      Bkn kunyah kat lua bg org dgr! Haha

      Delete
    3. Aku ada sorang kwn mkn slalu bunyi wlaupon ditegur tpi msih degil nk ubah mkn bbunyi.
      Bila dia ajak aku mkn kt lua,aku tak dduk skali ngn dia..smpi tak bunyi baru aku dduk skali, baru dia tau! Mkn bbunyi ni kurang menyenangkn org bkn aku dorang je, kan kan..

      Delete
  2. selalu je dgr org makan berbunyi..huhuhu.. tegur karang kecik aty plak.. jalan terbaik, diam kan aje..heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah.. Tapi macam mana lah nak bagi dia sedar. Rimas betul dengar orang makan berbunyi ni. Menganggu ketenteraman nak makan.. Ish ish..

      Delete
  3. dulu pun akak selalu makan berbunyi mcm tu. tapi pastu abang akak marah, dia cakap menyampah dengar bunyi "cap cap cap" tu. maka sekarang, akak berlajar lebih bersopan dan tak berbunyi lagi masa makan xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun masa kecil terbunyi jugak bila makan. Lepas tu sedar sendiri lah. Hehe, baguslah tu kan kak.. Tak elok makan bunyi.. :)

      Delete
  4. hahaha eee tak suka lah. rimas mendengarnya hem

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan kan kan??? Rimas betul. Kacau ja orang lain nak makan..

      Delete
  5. ehehe . akak pun pernah jugak makan berbunyi . tp lepas mak akak dh tegur akak tu . alhamdulilah , sekrg tak makan berbunyi dah :) tak sopan kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun pernah jugak makan berbunyi dulu. Hehe, bagus bila dah tak makan berbunyi. A'ah tak sopan kan kak.. :)

      Delete
  6. Memang mintak lempang je haih.
    Hahahaha sabor jelah. Qila boleh except makan bunyi ni bila makan kopok je sebab memang bunyi kan. Tapi yang mengecak tu eiiiiiii eiiii hahahahaha.

    Awakkkkkk gambar awk cantik hiks <3333
    rindu ni hoi update lah banyak sikit hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah mintak lempang laju2. Hehe..
      Ya kalau memang makanan yang jenis tak boleh nak buat apa tu bolehlah terima kan..

      Hihi, thanks a lot kak qila omeyomey.. :)
      Itulah memang ada niat dah ni nak update banyak sikit. Kadang2 tak ada idea, kalau ada pun lepas tu menghilang pulak. Geram2..

      Delete
    2. Eh eh saya yg patut geram okay hahahaa.
      Hmm tolong lah update hee rindu awakkkkkkkkkkkkkkk <33333333

      Delete
  7. ya Allah... betullah tu. geramnya bila dengar orang makan berbunyi.
    kadang2 tu ada yang saja je mengunyah kuat2, sengaje katanya nak panaskan hati orang.
    -.-''

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboih ada jugak yang sengaja kunyah kuat-kuat ya. Sekeh ja kepala dia baru tahu.. Ihh..

      Delete
  8. pernah la jugak termakan keluar bunyi tu,tapi dululah. alhamdulillah,sekarang tak lagi,hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, sama lah. Saya bila ingat balik yang saya pun pernah makan berbunyi rasa macam nak luku kepala sendiri... Kehkeh. ^.^

      Delete
  9. hahaa,kak miza pernah terrmakan berbunyi..tak perasan le pulak..
    tapi bila dengar org makan bunyi ni,geram gak kan...aishhh..
    hehee:P
    hai niena^_^

    ReplyDelete
  10. niena!give me five..kite same...cik memang pantang dengar org makan berbunyi ne....rase nak sumbat mulut die gune batu lesung..kahgkahkha

    ReplyDelete
  11. selalunya kawan sy sngaja buat macam tu. hahaha. especially my mom -.-

    ReplyDelete
  12. Kurang sopan dan bila dah nikah memang le blh kate kat dia "mak ayah tak ajo kot"..

    ReplyDelete
  13. Dulu tak perasan pun buat, tapi lama-lama dah sedar. Yup, makan kena slow slow. Even kenkdg saya tak suka dgr bunyi org minum air kuat-kuat ahahaha -.-"

    ReplyDelete
  14. Kawan leen pun selalu buat bunyi tu bila makan -.-

    ReplyDelete
  15. wahahahha,,, benci betul kalau jumpa orang makan berbunyi ,, kalau kat kenduri kahwin selalu kena ,, nak makan pun jadi tak nikmat ,, T.T

    ReplyDelete
  16. Walaupn aku Lelaki.. Tapi aku mkn tutup mulut.. Kalau Boleh xnk kluar bunyik langsung.. Sbab tu menunjukkan adab kita.. Tp kalau Dgr org mkn mulut berbunyik.. Nk kasi penampo je rasa..

    ReplyDelete
  17. Roomate aku ni xmakan pun duk saja2 kecap mulut .apatah lg kalau tgah makan. Haih mcm nk tampaq muka..

    ReplyDelete
  18. Sedihnye korang sume ckp mcm ni kann.. saye tahula sye kurang sopan bila mkn terbunyi sikit.. itupon kadang2 je pon ... harap korang lepas ni klu tegur tu jgnlah kasar sgt.. saya pon manusia jugak .. :(

    ReplyDelete

❤Tulis apa sahaja yang anda nak tulis. Hak menulis hak anda. Tapi andai ada yang tidak berkenan dek hati saya, akan didelete komennya ya... Setiap komen pasti akan saya baca dan maafkan saya kalau ada yang tak terbalas.. Jangan malu-malu untuk kongsikan pendapat anda ya, sayangs!❤