"Apa? Nak Kahwin?"

5/5/14





Assalamualaikum and heyy loves! ;)


Aku selalu rasa bersalah dengan mak. Dan aku jugak selalu rasa geram dengan mak. Hehe, semua itu sebab mak is my everything dunia wal akhirat. -wink-

Today dalam suasana syahdu dengan bunyi hujan yang jatuh ke bumi, aku nak cerita something dengan hampa.. Hehe. Kadang-kadang aku rasa geram betul dengan mak. Bukanlah geram rasa nak berperang dengan mak ke hapa tapi geram-geram gitu. Hope faham. XD


Me: Mak--

Mom: Apa? Nak kahwin? Boleh je aku tolong masuk meminang.




Mak was like:


While me was like:




Hahaha. Actually, iolls tak sempat nak habis cakap lagi mak dah cakap macam tu. Selalu sangat Geram betul. Tak terlintas langsung lah kita nak cakap pasal kahwin. Ada saja mak ni.


Kawan aku pon pernah cerita dengan aku. Masa tu dia nak minta restu dengan ayah dia sebab nak masuk exam, then her dad said 'minta restu nak kahwin ka?'. Haha, kenapa orang tua suka usik budak-budak kata nak kahwin. Halamak, kesian weolls kans.



Aku yakin bukan aku saja yang selalu kena macam ni, mesti hampa pun pernah lalui situasi yang sama kan? Apa reaction uolls? Adakah:

"A'ah, jom kita pergi meminang sekarang!"

"Yessss, mak! Mak carikan calon untuk kita, kita nak kahwin sekarang jugak ni!"

atau bagaimana? :D


drop your comment belowww okeng loves?


LOVE NOTE: Sorry berguni-guni, berbaldi-baldi, bertimba-timba untuk sesiapa yang tag aku untuk liebster award tu, aku belum ada masa untuk jawab. Memang teringin sangat nak jawab soalan hampa tapi aku ni agak sibuk dan tak ada masa yang sesuai sebenarnya.. Kalau ada ruang, aku akan jawab InsyaAllah...


51 comments:

  1. tu tandanya dorang concern...hahaha... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboih, concern.... Kekekkee... XD

      Delete
  2. ahahahahaha so far akak tak pernah lagi laa kena tanya cam gini....kecuali masa tunang akk datang rumah minta izin nak kahwin...lepas tu baru laa abah akak gedik2 korek cerita pasal si dia...ahahaha...kalau tak sebelum tu akk tak pernah cerita pun pasal lelaki ke kahwin ke hewhew

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, ya lah bila abah dah tahu anak dia dah ada calon barulah boleh korek cerita.. Mihmih! :D

      Delete
  3. alalal..kalo ada calon,boleh dah tu niena..hehe XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi haii kak nini.. Hohoho... XD

      Delete
  4. Hoho..macam best ja ni..nak g meminang..^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best keeee?? Haha, memang idak ler nak pergi meminang orang.. v.v

      Delete
  5. amboi ewah ececeh haaahahahaah
    bestnya kalau ada yg nak datang meminang.............


    </3

    hahahahahahah
    hm qila tak pernah lagi sbb abah mmg garang so kahwin is a nono.
    ahahahaha. umi dia tak heran pun sbb tahu takde org nak anak dia yg gemok pemalas ni hahahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoho, mak saya ni suka sangat bergurau kak qila. Tak ada maknanya nak bagi saya kahwin pon. Saya pon memang tak endak nya lah..

      Hehe, belum masanya lah abah nak kasi kak qila kahwin. Tapi kak qila comel tahap infinity okeng? Dengan kulit putihnya.. Emgeee iolls suka, iolls suka! :D

      Delete
    2. hihihi sama lah. qila pun tak terpikir pun nak kahwin hihihihi.
      eipp eippp mana nya :p
      hihihi.

      tapi paling best kalau tanya umi bila dia baca novel.
      Umi, nak kahwin?
      Umi, nak keluar ni.
      Umi, nak gi disco hahahaha
      sebab....
      dia tak dengar pape pun hahahha.

      Delete
  6. Akak pernah cakap dekat mak yang akak nak kahwin awal, mak akak pun layan je lah angan-angan akak tu. Padahal calon pun nan hado. Kehkehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehehe, kalau dah gitu tu nanti tak lama tu agaknya.. Kekeke.. Adohai kak izrah.. Mihmih.. XD

      Delete
  7. Replies
    1. A'a, tahu.. Mak memang macam tu. Saya malu le akak.. Tak suka pon ada sebab macam tak sesuai ja saya ni bebudaks nak cerita pasal tu lak. Mak mak..

      Delete
  8. my parents kalau nampak akak chat or sembang dengan kawan lelaki je, mesti tanya " siapa lelaki tu? boyfriend ke?". stress jugak kekadang. hahaha and akak suka sangat dukung kucing akak. nanti mama mesti cakap, " tu asyik main kucing je tu, dah tak sabar sangat nak dapat anak ke?" tetiba je mama ni. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama juga lah tu dengan parents saya. Tak boleh sebut nama lelaki ja, mesti ditanya 'siapa? boyfriend ke?'. Aduhai, tak ada maknanya kawan kita tu nak dijadinya boyfriend.. Parah.. Hehe, amboi mama tu kuat menyakat akak ya? :D

      Delete
  9. haha, mak bergurau, tapi kalau ada yg meminang maybe diterima kot. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huish, meremang bulu roma dengarnya.. Kahkah..

      Delete
  10. Replies
    1. Hoho, saya tak nak lah menggatal. Emak tu yang sengaja.. Kehkehkeh. >.<

      Delete
  11. haaaaa.... green light tu.. hahaha.. kalo akak, "jangan menggatal sangat" adalah.. huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huish, kalau green light pon tak nak lah saya kak zizie... T.T
      Hehe, kak zizie dah boleh dah.. :P

      Delete
  12. Umi pun slalu gak menyakat anak dara Umi ...hihi..slalunya jawapan yg Umi terima.."bukannya nak kawin lagi..lambat lagi..belajar dulu.."

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. Malu lah kami ni umi.. Tapi bagus lah tu dia fikir gitu. Buatnya dia kata nak, hah macam mana..

      Delete
  13. mak nak bergurau je tu dik.. hehe... best tau mak macam tu..sporting je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe.. Tapi malulah kak naniey.. Apa pulak dia fikir sampai ke situ.. >.<

      Delete
  14. Mak niena tu dah tak nyabor nak dapat menantu tuh..kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya lah tuuu... Tak adanya lah mak saya tu, sengaja lah dia tu.. Hahahaha.. XD

      Delete
  15. Hahaha...belum pernah kena lagi lahh..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa, tak apa letew. Jangan minta kena tau. Malu malu.. Kekekeke.. XD

      Delete
  16. Amboi mak dia,, sporting habiss :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huih, sporting memang sporting tapi risau jugak saya ni dibuatnya.. >.<

      Delete
  17. " crikan dua boleh ? nk pilih yg terbaik. HAHAHAHA "

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahhh, jawab gitu le terus ya.. Hahaha.. :D

      Delete
  18. hahaha actually mak u mesti nak timang cucu ni. tapi my mom jugak salu bg jwpn yg annoyed bila kite tnye soalan. tp mmg itu yg akn kite rindu nnti. trust me.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah, jauhnya tu.. Keke.. Betul lah juga, satu hari nanti itulah jugak yang kita akan rindu.. :)

      Delete
  19. mmg best bila mengusik mcm tu, mcm CN suka mengusik adik yang form6 tu cakap pasal kwen, mmg mula2 dia mara2 manja gak, sekarang dah pandai menjawab, "ok gak kwen, best tu ! tapi takde calon, kak z carikan la.." huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hamboii.. Dah form 6 tu kira okey lagi lah tu.. Kehkeh.. :D jadi nanti CN carikan lah ya..

      Delete
  20. kawin itu menyeronokkan.. hihihihi......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoho, belum menyeronokkan bagi saya untuk masa sekarang. Bila sampai masa, boleh lah jugak mak tanya2 saya.. Ini tidak.. Mihmih.. XD

      Delete
  21. diorang tak sabar-sabar nak timang cucu la tu..hehe
    mesti diorang concern kat anak diorang tu.
    curious sape la bakal menantu anak diorang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hamboi, timang cucu terus ya... Suruh abang saya je lah kalau gitu.. Kekeke..
      Curious yang menebal ya... Kahkah!

      Delete
  22. Itu gurau2 manja namanya Niena oii hehehe...itu tandanya mak dah nampak anak daranya dah besar!! hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah tahu mak gurau2... Kekeke.. Baru 15 lah kak ida... >.<

      Delete
  23. kak miza tak ingat la mama kak miza penah cakap cmtu ke tak,
    hahaa
    tapi,mak niena memang comel...siryes!hehee!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoho, nanti kalau mama cakap gitu kat kak miza mesti terasa juga malunya. Huhuhu.. Mak saya tu memang ada ja dia nih.. :D

      Delete
  24. mak akak pun slalu gini gak >< suka gurau2 pasal bab kawen ni. adoyaii tak terfikir langsung psl kawen sekarang ni. haha

    ReplyDelete
  25. geng! sep sikit! haha, ade mak yang jenis go on aje, best au! "haa kahwin? nak mcm mane? ustaz? petani? polis? abang posmen?" i just was like, uhwuwww wuw, haha

    ReplyDelete
  26. ohmaigaddd, such a great idea. lepasni mak ayah suruh koi kahwin, toksah dok cakap takmo takmo lagi. terus buat muka eksaited sambil melompat girang dan cakap


    "JOMM ! SEKARANG JUGAK KITA GI MEMINANG YEY YEY NAK KAWEN YEY YEY!"

    kita tengok muka diorang cane hahaha

    ReplyDelete

❤Tulis apa sahaja yang anda nak tulis. Hak menulis hak anda. Tapi andai ada yang tidak berkenan dek hati saya, akan didelete komennya ya... Setiap komen pasti akan saya baca dan maafkan saya kalau ada yang tak terbalas.. Jangan malu-malu untuk kongsikan pendapat anda ya, sayangs!❤