Movie Korea Sedih Tak Boleh Bawak Bincang!

16/6/16



Miracle in Cell No.7
2013


Assalamualaikum and hai loves!~


Lama gilaaa aku tak menulis di blog. Dalam lebih kurang empat bulan jugak rasanya. Iolls kan budak nak SPM katanya... HA HA HA. Sedih. Tapi hari ni tiba-tiba rasa nak tulis something. Jadi, moh ler kite..


Baik, aku sebenarnya baru saja tengok movie korea ni. Padahal cerita ni dah tiga tahun lepas dah keluar tapi masa cuti dua minggu baru-baru ni barulah aku rasa nak tengok sebab terpengaruh dengan kawan yang kata cerita ni best. Dulu aku dah ada ura-ura nak tengok jugak tapi tak jadi sebab rasa macam malas nak tengok.


Sebelum tu, mai la baca sikit pasal apa cerita ni.

A father (Ryoo Seung-Ryong), who is mentally handicapped, but loves his daughter very much, is falsely accused of a crime and sent to prison. Later, his daughter Ye-Seung (Park Shin-Hye, who is a law school student, works to prove his innocence.
Back in 1997, Yong-Goo lives happily with his daughter Ye-Seung (Kal So-Won), even though he has the intelligence of a child. They stop by a shop everyday to look at a yellow Sailor Moon backpack that he hopes to buy his daughter. One day, they notice that the last yellow Sailor Moon backpack is being sold. Yong-Goo goes inside the store to plead his case, but the father buying the backpack ends up slapping Yong-Goo.
The following day, the girl who bought the yellow Sailor Moon backpack sees Yong-Goo working in the grocery store parking lot. She tells him that she knows another store that sells the same yellow backback. Yong-Goo follows the girl to a traditional outdoor market. A short while later, the girl is laying on the ground unconscious and Yong-Goo is trying to perform CPR. A woman walks by and calls the police.
Yong-Goo is accused of kidnap and murder. The father of the dead girl is also the chief of the National Police Agency. Yong-Goo is given the death penalty and incarcerated. In prison, Yong-Goo shares a jail cell with five other inmates. One day, Yong-Goo saves the life of his cellmate So Yang-Ho (Oh Dal-Su) from a rival prison gang leader. So Yang-Ho then offers to help Yong-Goo in any way he can to return the favor. Yong-Goo tells So Yang-Ho that he wants to see his daughter Ye-Seung. The five inmates then plan to make a miracle happen.


Mesti malas gila nak baca kan? Kekeke.. Tapi tak apalah, sebenarnya cerita dia pasal seorang ayah ni kena tuduh bunuh seorang budak. Jadi, kena tangkap and masuk penjara. Ayah ni pun tak tahu nak defend diri dia dan ceritakan hal sebenar sebab dia ni seorang yang mentally handicapped.


Bila dah masuk penjara ada banyak scenes yang lawak sebenarnya. Macam-macam yang cell mates ayah ni buat untuk wujudkan 'keajaiban' dalam cell no. 7 tersebut. Memang BEST gila okeng? Ini antara scenes di dalam penjara:








Part sedihnya pulakkk, hang tunggu sat!! MEMANG TAK BOLEH BAWAK BINCANG LANGSUNG! Menjejeh-jejeh ayaq mata keluaq. Satu-satunya cerita korea yang berjaya buat aku menangis sedih nak pengsan. Cerita-cerita korea lain ada ja yang sedih tapi tak ada lah sampai buat aku nangis pon. Ini antaranya:






T.T Cry a river


Tentang semua pelakonnya pulak memang terbaik, menjadi dan sangatlah sampai pada penonton. Semua watak best dalam cerita ni. Paling menjadi of course si ayah dan anak yang memang nampak betul kasih sayang tu. T.T




Kesimpulannya, nilai kasih sayang ayah dan anak tu sangatlah besar dalam cerita ni. I cannotttt tahan bila ingat balik scenes dalam cerita ni. Jadi, tak mau tulis banyak dah, nak tahu hampa tengok tak lagi cerita ni? Jangan risau, kalau hampa yang tak suka tengok cerita korea pon boleh tengok cerita ni sebab dia bukan pasal pelakon-pelakon yang kacak comel dan cerita cintan cintun bagai. Mungkin hampa boleh give it a try. Aku pun tak berapa suka cerita sedih sebenarnya tapi untuk yang ini, memang kena cuba try test okeyh?!


Apa pendapat hampa yang dah tengok cerita ni? dan untuk yang belum tengok pon boleh share your thoughts beloww okey?! ;)


Sekian, ilal liqa'!

5 comments:

  1. couldn't agree more! movie ni tengok berapa ratus kali pun tetap nangis jugak. what a major success. suka movie ni sangat2 hehe :D

    ReplyDelete
  2. OKay cerita ini sedih tahap petala apa, berjurai air mataa layan.. ;(

    ReplyDelete
  3. dah tengok banyak kali tapi setiap kali tengok mesti nangis jugak
    so dah malas nk tengok hahaha

    ReplyDelete
  4. miracle in cell no. 7 ni mmng sedih! :( menangis tengok

    ReplyDelete
  5. weh ni movie paling apa pun tak tahu la nak cakap acane sumpah sedih aduhai.
    benciiiiiii qila nangis hodoh gila meleleh leleh air mata ahahah mmg ish betul.

    benciiii pakcik polis ongkaye kuraja tuuuuuuuuuu
    kesian appa :( dah la oku..... eeee kejam!!!!

    haih. teresak2 qila kalau tgk movie ni haha. kalau rasa mcm sedih tapi tak keluar air mata tapi tetap nak keluarkan air mata, ill watch this movie to satifsy my sadnesss hahaha

    ReplyDelete

❤Tulis apa sahaja yang anda nak tulis. Hak menulis hak anda. Tapi andai ada yang tidak berkenan dek hati saya, akan didelete komennya ya... Setiap komen pasti akan saya baca dan maafkan saya kalau ada yang tak terbalas.. Jangan malu-malu untuk kongsikan pendapat anda ya, sayangs!❤