Novel Yang Manis karya Marissa -BEST!-


Assalamualaikum...


Haa.. Aku shopping buku lagi tau. Aku ni kalau boleh tiap-tiap hari nak beli buku. Semalam aku cari Curi-curi Cinta tak ada. Lepas tu nampak novel Yang Manis ni. Aku sambar le cepat-cepat. Ada tiga buah je atas rak tau. :D Aku baru je habis baca novel ni tadi. Meh nak review sikit.


Karya Seni
Marissa
S/M: RM 19.00
S/S: RM 22.00


SINOPSIS

IMANIAH SOFEA tak kisah orang nak kata apa tapi kalau Iman dah suka, Iman tak peduli apa orang kata. Janji Iman suka. Kalau nak kata Iman perigi cari timba pun tak ada masalah. Iman gembira juga.

“Aku nak pikat Raees Hamzah.”

“Apa?”

“Aku nak pikat Raees Hamzah.”

“Kau sedar tak apa yang kau cakap ni, Iman? Kerja memikat tu bukan kerja orang perempuan tau tak. Tu kerja orang lelaki. Serupa perigi cari timba. Tapi kau ni bukan perigi lagi. Tapi perigi buta. Sudahla buta, tak ada air pula.”

Iman tak peduli apa kata sahabat baiknya, Nawal. Iman rasa hanya Raees Hamzah paling layak menemani hidupnya.

RAEES HAMZAH pun rasa pelik. Kenapa dia boleh suka dengan gadis yang memiliki rambut seperti ekor tupai itu daripada seorang ustazah? Walaupun gadis itu dikatakan ‘tidak cukup kain’ tapi tetap ada manisnya.

“Perempuan macam tu yang hang pilih?”

“Kenapa dengan dia? Gadis yang aku pilih adalah, bila aku pandang dia, perasaan aku jadi sejuk. Penat aku jadi hilang. Susah aku jadi senang. Bukan lagi aku pandang, lagi aku bengang.”

Memang Iman tidak lengkap sifat Muslimahnya seperti Humairah, tapi di mata Raees, Iman lebih nampak suci berbanding seorang ustazah yang mempunyai lidah yang agak bahaya. Namun berjayakah Raees mengubah si manis Iman seperti yang diharapkan? Dan mampukah Iman berubah demi sebuah cinta?



Haa.. Novel ni macam ada aura dia tau. Masa aku tertengok tajuk dia kat laman Karya Seni aku terus aje klik and tengok cover nampak cun and aku baca dia punya sinopsis terus rasa terkinja-kinja nak beli. Novel ni terbitan bulan Mei. Masih baru juga.


Ha'ah. Marissa ni yang penulis Teduhan Kasih tu. Tapi beliau ni yang ada nama Qaseh Qaisara tu jugak ke? Sebab aku tengok gambar, orang sama. Okey okey nak review ni.


Aku sangat suka part Iman dengan Raees. Sangatlah comel sangatlah padan. Kalau dia letak part Iman-Raees dari awal sampai akhir tanpa ada watak lain pun aku dah cukup suka dah tau. Iman sangat comel dan manis, Raees pulak tak lah handsome pun tapi manisnya ada (itu yang best). Huahaha!


Dalam novel ni, tak ada lah konflik yang berat-berat sampai kepala otak nak berasap aje dengan watak antagonis. Family kedua-dua watak ni sangat penyayang dan sporting dan sangat best dan sangat harmoni. Syok woo kalau dapat family macam family depa dua orang ni. Selalunya dalam novel orang kaya mesti nak yang sama taraf aje dan menyombong membongkak semua kan. Tapi tidak dalam novel ni.


Kasih sayang amatlah terasa dalam novel ni. Penulis Marissa ni memang menitikberatkan soal kasih sayang dalam penulisan dia. Bagi beliau, sesuatu yang mudah dicari tetapi susah untuk ditemui ialah kasih sayang. Haa, gitu.


Dalam novel ni ada sense of humor. Baca sinopsis tergelak bila kata rambut Iman macam ekor tupai. Comel letew. Kali ni aku suka dengan heroinnnya macam novel Bukan Kerana Aku Tak Cinta. Cuma aku rasa tak puas part watak-watak yang cuba cuba mengacau tu pengakhirannya macam mana. Aku tak berapa jelas dengan pengakhiran watak antagonis tu. Kalau boleh aku nak tengok watak-watak yang 'ngokngek' tu minta maaf atau kurang-kurang kasi la macam dia insaf lepas tu bertemu kebahagiaan ke. Baru best gitu.


Tapi sokey, yang part lain-lain semua aku suka. Memang meresap kasih sayang dalam jiwa haku tau. Aku kasi 4.5/5 bintang. Haa, novel ni BEST! Boleh la pecut laju laju ke bookstore berhampiran atau nak pergi bookstore yang berjauhan pun aku tak kesah. Cuma aku nak hampa try la baca lepastu kasi pandangan pasal novel ni. Taste orang lain-lain kan? ;) Haa satu lagi sebelum terlupa nak kasitau, aku suka Raees ngan orang kampung dia cakap Kedah sebab boleh baca dalam loghat Kedah. Tak penting pun, tapi saja nak kasitau. >.<


1 comment:

  1. rajin baca novel ni.. akak time muda mudi dulu rajinlah.. zaman belum pmr lagi.. hehehe.. skang novel buku resipi masakan je la dearrr.. hahaha

    ReplyDelete

❤Tulis apa sahaja yang anda nak tulis. Hak menulis hak anda. Tapi andai ada yang tidak berkenan dek hati saya, akan didelete komennya ya... Setiap komen pasti akan saya baca dan maafkan saya kalau ada yang tak terbalas.. Jangan malu-malu untuk kongsikan pendapat anda ya, sayangs!❤